sâmbătă, 31 decembrie 2011

Cum servim şampania de Revelion?

Cea mai aşteptată noapte din an este marcată de ridicarea unei cupe de şampanie alături de cei dragi când orologiul bate miezul nopţii.

Şampania este un vin spumant produs conform unor procedee speciale în regiunea Champagne din nord-estul Franței. Preţul acestei băuturi franţuzeşti porneşte de la 150 de lei. O şampanie bună este pusă în valoare de paharul în care este servită. Şi temperatura este importantă. Şampania se serveşte rece, la o temperatură cuprinsă între 6 si 11 grade Celsius. Spectaculozitatea servirii unei cupe de şampanie creşte dacă sticla este deschisă prin sabrare. Obiceiul deschiderii sticlelor de şampanie cu sabia dăinuie de pe vremea cavalerilor francezi ai lui Napoleon. Aceştia îşi marcau victoriile deschizând sticlele de şampanie cu săbiile din dotare. Astăzi, obiceiul sabrării marchează evenimentele speciale şi se face doar de somelieri. Altfel, există riscul producerii de accidente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu