Stiati ca:

ceai verdeStiati ca...imunologisti de la Universitatea Harvard au descoperit ca persoanele care au baut cate cinci cesti de ceai verde zilnic timp de doua saptamani si-au imbunatatit sistemul imunitar atat de mult incat produceau de zece ori mai multi interferoni decat cei care nu au consumat ceai ? Interferonul este o proteina care lupta impotriva infectiilor, a racelii si gripei. Acelasi efect il are si ceaiul negru.

vita
Stiati ca...o portie de 85 gr de carne de vita ofera circa 30% din doza necesara de zinc ? in cazul vegetarienilor sau a celor carora si-au scos din alimenttie carnea de vita.Chiar si o usoara deficienta de zinc poate sa creasca riscul de a face infectii. Zincul este foarte important in dieta deoarece ajuta la dezvoltarea celulelor albe, cele care distrug bacteriile, virusii, microbii.

ciuperci
Stiati ca... ciupercile cresc producerea si activitatea celulelor albe, facandu-le mult mai agresive ? Faptul este  benefic in stari infectioase.

usturoi
Stiati ca...cei care consuma usturoi au riscuri scazute cu doua treimi sa raceasca decat ceilalti ? De asemenea, persoanele care consuma mai bine de sase catei de usturoi pe saptamana au riscuri cu 30% mai scazute de a face cancer de col sau de stomac.

fulgi ovaz Stiati ca...fulgii de ovaz si orz contin beta-glucan, un tip de fibre cu capacitati antimicrobiale si antioxidante, mai puternice decat faimoasa planta echinacea ? Daca consumi aceste cereale, iti vei imbunatati sistemul imunitar, va fi grabita vindecarea ranilor si ajuta antibioticele sa isi  faca mai bine efectul. Ar trebui inclusa zilnic in meniu  cel putin o masa de acest fel.

pieleaStiati ca...pentru a te mentine puternic si sanatos, pielea are nevoie de vitamina A ? Vitamina A joaca un rol major in producerea de tesut conjunctiv.Unul dintre cele mai bune moduri de a include vitamina A in dieta este consumand alimente care sa contina beta-caroten, pe care corpul o transforma in vitamina A iar una dintre cele mai rapide si delicioase cai de a obtine beta-caroten este de la cartofii dulci.

carne pui
Stiati ca...aminoacidul cysteine, eliberat de catre carnea de pui in timpul gatitului, se aseamana din punct de vedere chimic cu medicamentul pentru bronsita, acetylcysteine, lucru care explica efectul benefic al supei de pui ? Supa de pui sarata mentine mucusul subtire la fel cum o fac si medicamentele.

Stiati ca...acizii pot sa dizolve smaltul dintilor daca sunt inclusi in alimentatie in cantitati excesive ? Este ceea ce facem cand consumam zilnic in cantitati mari bauturi racoritoare carbogazoase, sucuri de fructe, bauturi energizante.

Stiati ca...in mod natural, saliva este cea care ne ajuta sa ne pastram dintii sanatosi pentru ca spala dintii de carbohidrati si neutralizeaza acizii ? Insa trebuie sa ajutam si noi cumva. De aceea trebuie sa incercam sa reducem gustarile dintre mese si dupa orice masa sa ne clatim gura cu apa.

cirese

Stiati ca...portocalele rosii, ciresele si afinele contin antioxidanti, care incetinesc procesul de imbatranire a pielii si aparitia bolilor specifice batranetii ? De asemenea, antioxidantii cresc producerea de colagen si intaresc pielea, facandu-te sa arti mai tanar si mai sanatos.

Stiati ca...crustaceele, semintele de floarea soarelui si sardinele ofera organismului acizii grasi esentiali de care are nevoie? Acizii grasi hranesc pielea, ajuta la mentinerea tenului sanatos si mentin o optima functionare a celulelor pielii. Ei regleaza circultia substantelor nutritive si circuitul apei in si din celule. Semintele de in, tonul, nucile, uleiul de soia si semintele de dovleac sunt alte surse importante de acizi grasi.

Stiati ca...alimentele care ne ajuta sa eliminam toxinele, grasimile si fierul din ficat si fac ca organismul sa functioneze mai eficient sunt papadia, napul si frunzele de mustar ?

Stiati ca...proteinele din carnea rosie, carnea de pui, branza slaba si din anumite legume ajuta la cresterea si repararea celulelor, ceea ce duce la o piele mai tanara, mai putine riduri,un  par mai puternic si mai stralucitor ? Pentru adeptii meniurilor vegetariene soia sau lintea  contin mai multe proteine decat orice alta leguma.

somonStiati ca...somonul contine atat de sanatosul omega-3 care ajuta circultia sangelui ? Culoarea rozalie este data de un carotenoid antiimbatranire care protejeaza membrana celulara. De asemenea, contine o substanta care imbunatateste tonusul muschilor faciali si reduce ridurile.

pizza
Stiati ca...pizza, asa cum o cunoastem azi, se pare ca s-a nascut in Napoli, in jurul anului 1720 ? Pe atunci, pizza era mancarea saracilor - o mancare ce se gatea foarte rapid si care se vindea si se consuma pe strada. Vanzatorii strabateau strazile si, strigand in gura mare, isi faceau reclama la delicioasele bucate. Pizzele erau pastrate calde intr-un secudo, un vas de arama pe care vanzatorul il ducea pe cap.

TalmudStiati ca... pentru evrei, asa cum s-a precizat in Talmud, mancarurile numite cuser sunt permise (mamiferele rumegatoare: vita, oaia, capra, cervideele vanate, dar la toate, numai partea din fata), iar cele interzise sunt numite treif (porcul, iepurele, ursul, balena) ? Tot asa si pasarile se impart in cuser (gaina, rata, gasca, porumbelul, fazanul), pe cand pasarile de prada (care isi prind hrana cu ghearele) sunt treif. Dintre pesti, toti cei care au aripioare si solzi sunt cuser, dar pisica de mare, tiparul, delfinul si rechinul sunt treif.

porumbStiati ca...cel care a adus porumbul in Europa a fost marele navigator italian Cristofor Columb, acelasi om care a descoperit si Lumea Noua (continentul american) ? La sfarsitul secolului al XV-lea, marinarii lui Columb puneau bazele comerciale ale unui troc cu bastinasii din America: le ofereau corsaje si cosmeticale pentru niste boabe aurii, din care localnicii faceau mancare si chiar bautura. Din secolul al XVI-lea, porumbul incepe sa fie cultivat ssi in Europa

Stiati ca...marii producatori de muraturi obisnuiesc sa puna la inceput legumele afara, in cuve imense umplute cu saramura, fara a le acoperi ? Desi sunt expuse prafului sau insectelor, cuvele sunt lasate descoperite dintr-un motiv foarte important: razele ultraviolete si infrarosii ale soarelui impiedica dezvoltarea drojdiei si a ciupercilor (cunoscute sub numele de floare) pe suprafata saramurii.

Stiati ca...varza murata contine de doua ori mai multe vitamine B1, B2, B12 decat varza proaspata ?

muraturi
Stiati ca...v
egetalele murate contin un set de bacterii ce inhiba cresterea microbilor nocivi de la nivelul intestinelor ? Ele contin o concentratie ridicata de vitamina C si ajuta la absorbtia mai eficienta a fierului 


.

Stiati ca…?   Zapada. Stiati ca…?zapada reflecta peste 90% dintre razele UV inapoi in atmosfera? Din acest motiv, persoanele expuse o perioada indelungata la lumina reflectata de zapada manifesta un disconfort la nivelul ochilor (mancarimi, lacrimare intensa etc) denumit oftalmie (orbirea zapezii).

zapada este foarte benefica in agricultura? Stratul de omat protejeaza culturile de temperaturile scazute ale iernii iar topirea acestuia la inceputul primaverii asigura un nivel optim de apa.
cel mai mare Palat de Gheata din lume este construit anual in Kemi, Finlanda? Acesta are un hotel, o capela, restaurant precum si spatii de joaca pentru copii. Temperatura medie din hotel este de –5 grade Celsius iar turistii dorm in saci de dormit speciali, din lana.
uneori zapada poate fi rosie, portocalie sau galbena? Aceste fenomene sunt foarte rare si sunt cauzate de contaminarea zapezii cu praf, nisip sau alte reziduuri. In 2007, in Siberia, din cauza unei furtuni de nisip in Kazahstan, s-au observat precipitatii importante de zapda portocalie.

igloo defineste, in limba de provenienta, orice tip de casa, indiferent de materialul folosit pentru contructia ei? Termenul provine din limba inuita si el a fost preluat de majoritatea populatiei cu sensul de “casa din zapada/gheata”.
temperatura din interiorul unui igloo poate atinge si 16 grade Celsius doar folosind caldura degajata de corpurile locuitorilor lui? Un igloo ii proteja pe inuiti de temperaturi care coborau constant chiar si pana la –45 grade Celsius.
tunurile de zapada care creeaza zapada artificiala au fost inventate in 1950 si au inceput sa fie utilizate pe scara larga in anii 70? Consumul mare de electricitate si pretul echipamentelor limiteaza folosirea lor pe scara larga desi din ce in ce mai multe statiuni montane se bazeaza pe aceste utilaje pentru a-si multumi clientii si a prelungi sezonul de iarna.
sunt necesari 190 de metri cubi de apa pentru a acoperi o suprafata de 1.000 de metri patrati cu un strat de zapada avand o grosime de 0.30 metri? Aceasta este cantitatea de apa pe care un tun de zapada artificiala.

Cum se formeaza ceata

Ceata este un fenomen meteorologic care este format dintr-o aglomeratie de particule de apa aflate in suspensie in atmosfera, in apropiere de suprafata solului.

Cand, la o anumita temperatura, cantitatea de vapori din aer se mareste substantial mai ales in urma evaporarii intense a apei din sol, acestia pot sa devina saturati prin racire, daca temperatura aerului coboara mai jos de asa-numitul "punct de roua". In aceasta stare ei nu mai pot sa se afle numai in stare gazoasa si incep sa se condenseze in mici picaturi de apa care, fiind in suspensie in straturile de aer de la suprafata solului, micsoreaza transparenta aerului, provocind fenomenul caruia ii spunem ceata. Ceata deasa care are ca efect o reducere mai accentuata a vizibilitatii se numeste negura sau pacla.

Ceata este mai frecventa toamna si primavara, cand temperaturile sunt mai scazute si vaporii ating starea de saturatie la o cantitate mult mai mica in unitatea de volum decat in timpul verii si se formeaza indeosebi dimineata si seara. De asemenea, ceata este cel mai des intalnita in vai unde temperatura este mai scazuta si umiditatea este mai mare.

Practic, ceata este un nor aflat in contact cu solul. Ea se distinge de nori numai datorita faptului ca norul nu atinge suprafata pamantului. Acelasi nor, considerat astfel de la altitudini joase, poate deveni ceata la altitudini mai inalte, spre exemplu in varful unor munti sau dealuri.

Atunci cand afara este foarte frig se poate observa ca lacurile si raurile scot aburi. Se formeaza astfel impresia ca apa fierbe. Fenomenul observat este cel de evaporare formandu-se ceata de evaporatie. Putina lume stie ca evaporarea apei la suprafata lacurilor sau a raurilor se poate face si la valori termice sub punctul de fierbere. Conditia care trebuie indeplinita este ca aerul de deasupra sa fie uscat.

Vaporii de apa ajunsi in aerul rece se condenseaza si formeaza stropi fini ce raman in suspensie, fenomen ce poate fi observat ca un abur deasupra apei.

Cum se formeaza curcubeul

Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosfera, a impresionat omenirea din toate timpurile fiind considerat un "semn ceresc" care aduce binele, pacea si prosperitatea.

Curcubeul este un fenomen optic si meteorologic care se manifesta prin aparitia pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci cand lumina soarelui se refracta in picaturile de apa din atmosfera. De cele mai multe ori curcubeul se observa dupa ploaie, cand soarele este apropiat de orizont.
In conditii de vizibilitate foarte buna se poate observa uneori si un curcubeu mai slab, concentric cu primul dar putin mai mare si care are culorile inversate.

La fel ca in prisma optica, in picaturile de apa din nori lumina se descompune in culori. Trecerea de la o culoare la alta se face continuu, dar in literatura curcubeul este descris ca avand un anumit numar de culori care difera insa de la o cultura la alta.
In traditia romaneasca paleta de culori a curcubeului este urmatoarea: rosu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo, violet si este memorata sub forma acronimului ROGVAIV.


Acelasi fenomen are loc si in alte conditii, de exemplu cu lumina lunii sau cu alta sursa de lumina in loc de soare, cu picaturi de apa provenite de la spargerea valurilor, fantani arteziene, cascade, stropitori, cu alte lichide in loc de apa ori cu obiecte solide si transparente (sticla, polistiren etc.) in forma sferica.

Cum se formeaza precipitatiile

Precipitatiile atmosferice reprezinta orice forma de apa care cade din atmosfera pe pamant. Acestea sunt o componenta de baza a circuitului apei in natura. Precipitatiile se deosebesc prin starea in care se afla (solida sau lichida) si prin dimensiunea particulelor.
Formele de precipitatii sunt: ploaia, zapada (ninsoarea), lapovita, grindina, chiciura si virga.

Ploaia - este o precipitatie atmosferica sub forma de picaturi de apa provenite din condensarea vaporilor din atmosfera.

Zapada - reprezinta de fapt forme particulare de apa inghetata. Factorii care influienteaza formarea fulgilor de nea sunt: temperatura, curentii de aer, si umiditatea aerului. Toti acesti factori determina atat forma cat si marimea unui fulg.
Fulgii parasesc baza norilor si in drumul lor catre pamant intalnesc diferite conditii atmosferice. Pe pamant ajung doar fulgii de nea care nu trec prin straturi de aer cald care sa ii topeasca (temperatura trebuie sa fie mai mica de 0 grade C).
Un singur de nea este alcatuit din 2 pana la 200 cristale fine de gheata. Procesul prin care se formeaza acestia este de condensare a vaporilor de apa pe particulele de praf intalnite in atmosfera.

Grindina - este o forma de precipitatii, particulele de apa din atmosfera cazand pe suprafata solului in forma de gheata. Particula de grindina cu diametrul de aproximativ 6 cm. Particulele de gheata au in general o forma neregulata, diametrul mediu fiind in general de 5 - 50 mm, dar putand fi mult mai mare in cazul furtunilor electrice.
Particulele sunt formate din gheata transparenta sau dintr-o alternanta de staturi de gheata transparenta si gheata translucida, grosimea straturilor fiind de cel putin 1 mm.
Grindina este intotdeauna produsa de nori cumulonimbus.

Roua - in noptile senine de vara, vaporii de aer, in atingere cu corpurile reci de pe pamant, se condenseaza si formeaza stropi mici de apa. O data cu incalzirea aerului, stropii de apa se evapora.

Lapovita - este o forma de precipitatii. Lapovita este zapada care s-a topit partial pe parcursul caderii ei spre sol, aerul din jur fiind suficient de cald pentru a topi o parte din zapada dar nu suficient de cald pentru a o topi in intregime astfel incat sa produca ploaie.
Astfel lapovita reprezinta un amestec de ploaie si ninsoare.
In general, in conditiile de formare a lapovitei, temperatura solului este peste temperatura de inghet si, drept urmare, lapovita nu are o tendinta de a se acumula pe sol. Totusi, in situatiile in care temperatura solului este sub cea de inghet, lapovita poate forma straturi de gheata invizibila pe suprafata solului, numite gheata neagra. Acelasi fenomen se produce daca ploaia ingheata la contactul cu solul.

Chiciura - este o forma de precipitatii produsa prin condensarea cetii pe fulgi de zapada formand un bulgare de chiciura sau acumulandu-se pe ramurile copacilor, pe conductorii liniile electrice sau pe alte obiecte de pe sol. Peisajul care se formeaza in urma caderii chiciurei este unul de basm - totul este alb.

Virga - picaturi de apa care cad din nori sub forma unor fasii, evaporandu-se pana la pamant. Acest fenomen care consta in evaporarea ploii inainte de a atinge solul, intalnit mai ales in zonele montane.

Masurarea vremii

Temperatura

Temperatura este acea marime fizica prin care se caracterizeaza starea termica a unui corp aflat in starea de echilibru termodinamic. Mai exact, temperatura reprezinta proprietatea fizica a unui sistem, prin care se constata daca este mai cald sau mai rece. Astfel, materialul cu o temperatura mai ridicata este mai cald, iar cel cu o temperatura joasa mai rece. Ea indica viteza cu care se misca atomii ce alcatuiesc o substanta. In cazul incalzirii viteza lor creste. Temperatura se masoara cu termometrul si se exprima in grade.

Temperatura 0 K este numita zero absolut si este punctul in care moleculele si atomii au cea mai mica energie termica. De obicei se folosesc doua scari de temperatura, scara Celsius, cu precadere in tarile europene si scara Fahrenheit, in Statele Unite. Acestea se definesc cu ajutorul scarii Kelvin care constituie scara fundamentala a temperaturilor in stiinta si tehnica.

Un grad Celsius reprezinta a 1/273,16-a parte din intervalul cuprins intre punctul triplu al apei (0,01 grade C) si punctul de zero absolut (-273,15 grade C), la presiune normala. Raportul de conversiune:

TC =TK - 273,15.
TF = TK - 459,67

Formule pentru transformarea temperaturii exprimata in grade Celsius

Convertire din/in Formula
Celsius - Fahrenheit grade F = grade C × 1,8 + 32
Fahrenheit - Celsius grade C = (°F - 32) / 1,8
Celsius - Kelvin K = °C + 273,15
kelvin - Celsius grade C = K - 273,15

Presiunea atmosferica

La fel ca toate corpurile, atmosfera are o greutate proprie. Aceasta apasa asupra suprafetei terestre cu o forta care se numeste "presiune atmosferica".

Presiunea atmosferica nu se manifesta doar de sus in jos, ci in toate directiile si se masoara pe unitatea de suprafata, iar instrumentul de masurare se numeste barometru.

Valoarea presiunii, citita pe barometru, se exprima in milimetri coloana de mercur (mmHg). Valoarea normala a presiunii atmosferice este de 760 mmHg. Daca valoarea inregistata de barometru depaseste 760 mmHg presiunea este inalta (maxima) si daca se afla sub valoarea normala, presiunea este mica (minima).

Presiunea atmosferica este direct proportionala cu temperatura (daca temperatura scade, scade si presiunea atmosferica, iar daca temperatura creste, creste si presiunea), si invers proportionala cu altitudinea.

Masurarea vremii

Temperatura

Temperatura este acea marime fizica prin care se caracterizeaza starea termica a unui corp aflat in starea de echilibru termodinamic. Mai exact, temperatura reprezinta proprietatea fizica a unui sistem, prin care se constata daca este mai cald sau mai rece. Astfel, materialul cu o temperatura mai ridicata este mai cald, iar cel cu o temperatura joasa mai rece. Ea indica viteza cu care se misca atomii ce alcatuiesc o substanta. In cazul incalzirii viteza lor creste. Temperatura se masoara cu termometrul si se exprima in grade.

Temperatura 0 K este numita zero absolut si este punctul in care moleculele si atomii au cea mai mica energie termica. De obicei se folosesc doua scari de temperatura, scara Celsius, cu precadere in tarile europene si scara Fahrenheit, in Statele Unite. Acestea se definesc cu ajutorul scarii Kelvin care constituie scara fundamentala a temperaturilor in stiinta si tehnica.

Un grad Celsius reprezinta a 1/273,16-a parte din intervalul cuprins intre punctul triplu al apei (0,01 grade C) si punctul de zero absolut (-273,15 grade C), la presiune normala. Raportul de conversiune:

TC =TK - 273,15.
TF = TK - 459,67

Formule pentru transformarea temperaturii exprimata in grade Celsius

Convertire din/in Formula
Celsius - Fahrenheit grade F = grade C × 1,8 + 32
Fahrenheit - Celsius grade C = (°F - 32) / 1,8
Celsius - Kelvin K = °C + 273,15
kelvin - Celsius grade C = K - 273,15

Presiunea atmosferica

La fel ca toate corpurile, atmosfera are o greutate proprie. Aceasta apasa asupra suprafetei terestre cu o forta care se numeste "presiune atmosferica".

Presiunea atmosferica nu se manifesta doar de sus in jos, ci in toate directiile si se masoara pe unitatea de suprafata, iar instrumentul de masurare se numeste barometru.

Valoarea presiunii, citita pe barometru, se exprima in milimetri coloana de mercur (mmHg). Valoarea normala a presiunii atmosferice este de 760 mmHg. Daca valoarea inregistata de barometru depaseste 760 mmHg presiunea este inalta (maxima) si daca se afla sub valoarea normala, presiunea este mica (minima).

Presiunea atmosferica este direct proportionala cu temperatura (daca temperatura scade, scade si presiunea atmosferica, iar daca temperatura creste, creste si presiunea), si invers proportionala cu altitudinea.

Cum se formeaza tunetul

Cauza formarii tunetului este un subiect care se afla la granita intre speculatii si cercetari stiintifice.
Teorii vehiculate de-a lungul timpului
Primele date despre teoria formarii tunetului sunt din secolul III i.e.n si apartin filosofului grec Aristotel. Aceasta teorie sustine faptul ca un tunet se formeaza din cauza lovirii norilor. Ulterior au aparut numeroase alte teorii.

La mijlocul secolului 19, teoria acceptata a fost aceea ca fulgerul produce un vacuum de-a lungul drumului sau catre pamant iar tunetul este rezultatul ulterior miscarii aerului grabindu-se a umple vacuumul.
Mai tarziu in acelasi secol se credea ca tunetul este produs de trecerea brusca a apei in vapori in momentul in care fulgerul strabate atmosfera.
O alta teorie este aceea in care gazele intalnite de fulger in drumul sau catre pamant se supraincalzesc formand explozii cu un zgomot puternic numit tunet.

In secolul 20 s-a ajuns la un consens si s-a elaborat teoria conform careia tunetul incepe cu un soc electric in aer datorita incalzirii termice bruste a plasmei din canalul fulgerului. Intr-o fractiune de secunda aerul ajunge la 28000 grade C. Aceasta caldura produsa se extinde spre exteriorul fulgerului unde intalneste o masa de aer rece si cu o viteza mai mare decat cea a sunetului va traversa acel aer rece. Acest puls al miscarii aerului cald spre exterior care rezulta este un soc electric similar in principiu cu un soc al unei explozii sau cu o urma lasata de un avion supersonic ce produce un zgomot numit tunet.

O raza de lumina urmata la cateva secunde de un bubuit al tunetului este pentru multi oameni prima ilustrare a faptului ca sunetul are o viteza mai mica decat lumina. Astfel s-a constatat prin numeroase calcule ca media vitezei sunetului in aer este de 340 m/s, iar cea a luminii este de 299.792.458 m/s.

Codurile avertizarilor meteo

Codul rosu se refera la fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare, vant, ploi abundente si descarcari electrice, aparand astfel un risc major de viituri si pierderi materiale.

Codul portocaliu avertizeaza asupra unor fenomene meteo de intensitate mare, cu vant, ploi abundente si descarcari electrice, care pot provoca viituri pe raurile mici.

Codul galben semnifica risc crescut de debite si niveluri ridicate existand riscului producerii de viituri dar care nu pot provoca pagube semnificative. Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati

Codul verde inseamna ca nu se prognozeaza fenomene meteorologice periculoase, vremea avand un aspect general normal.