Sanatate

_____________________________________________________
Ceaiurile duc la o bună digestie
Ceaiurile, pe lângă faptul că hidratează, au și beneficii asupra sănătății ca de exemplu protecția împotriva bolilor cardiace, a cancerului, deoarece conține antioxidanți. 
Iată câteva tipuri de ceai : 
- Mușețelul ușurează digestia, fiind bun în tratarea nervozității și anxietății. 
- Socul este recomandat în cazul gripei, sinuzitei sau guturaiului. 
- Dacă durerile de cap vă deranjează este de preferat un ceai de tei. 
- Un ceai de mentă ajută digestia, reduce flatulența și ajută la îndepărtarea senzației de greață. 
- Ceaiul de măceș previne infecțiile gripale și răcelile. 
- Ceaiul de coada șoricelului influențează în toate privințele în mod favorabil organele pelviene ale fiecărei femei.

______________________________________________


Medicina naturistă şi... problemele sexuale
Pierderea apetitului sexual îşi poate face apariţia la toate vârstele, atât la tineri, cât şi la adulţi. Acest lucru nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare, deoarece acesta poate dispărea atunci când factorul care l-a provocat nu va mai există. 
   Rolul stimulator sexual al unor extrase de plante a fost descoperit întâmplător. Plantele afrodisiace acţionează fie la nivelul centrilor sexuali din creier, fie direct asupra organelor genitale. Celebrul ginseng cunoscut şi întrebuinţat de mii de ani în ţările asiatice este şi în ziua de azi actual datorită rolului sau de tonic general. 
   Extrasul din lemnul de muira puama (plantă braziliană) este cunoscut pentru efectul de stimulator general şi sexual. Busuiocul, şi mai exact florile de busuioc macerate în apă, favorizează şi stimulează apetiul sexual.
   Legumele ca: pătrunjelul, ţelina şi sparanghelul sunt apreciate pentru proprietăţile lor afrodisiace. Ţelina se consumă sub formă de ceai, sau ca suc preparat din fructe sau rădăcină.


______________________________________________
Durerile de gât


De cele mai multe ori durerile de gât debutează cu senzaţia de zgârieturi în gât, apoi simţim o durere când înghiţim, iar în cele din urmă ne pierdem şi glasul. Împotriva laringitelor şi inflamaţiilor din gât există însă nişte remedii naturale foarte bune. 
   Natura ne pune la dispoziţie o serie de substanţe capabile să combată inflamaţiile şi să reducă jena pe care o resimţim la fiecare înghiţitură. Fie că sunt sub formă de gargară, comprese sau ceai, remediile bunicii sunt de foarte mare ajutor. Un remediu străvechi şi recunoscut împotriva durerilor în gât şi a tusei este laptele cu ceapă. Laptele are proprietăţi calmante, iar ceapa antibacteriale. În plus, acest amestec înseamnă un aport important de vitamina C. 
   Eficiente pentru durerile de gât sunt gargarele cu uleiuri eterice. Se pun 3 picături de eucalipt, 2 picături de ulei de santal şi 1 picătură de ulei de arbore-de-ceai într-un pahar de apă. Se face gargară de 3 ori pe zi. 
   Inhalaţiile au, de asemenea, un efect calmant şi antiinflamator. Se amestecă museţel, sovârv şi cimbru şi se toarnă 1 l de apă fierbinte peste 2 linguri de amestec. Se inhalează aburul timp de 10 minute. 
Adresaţi-vă medicului dacă intervine febra sau inflamarea amigdalelor, ceea ce se întâmplă mai ales în cazul copiilor şi adolescenţilor.


_____________________________________________________


Alimente bune, din natură
Cartofii dulci  
Cele mai bogate legume la capitolul valori nutritive, cartofii dulci, sunt pe lista alimentelor sănătoase recomandate de orice medic nutriţionist.  Conţin multe carotenoide, fibre, mult potasiu şi vitamina C. Pentru un gust deosebit merită să încercaţi să gătiţi cartofi dulci copţi, peste care să adăugaţi zeamă de ananas sau mere neîndulcite. 
  
Mango 
Doar o ceaşcă de mango conţine vitamina C în proporţie de trei sferturi din cantitatea zilnică recomandată pentru consum, un sfert din cantitatea zilnică ce ar trebui consumată de vitamina A şi o doză decentă de potasiu ce diminuează valorile tensiunii arteriale. Alături de acestea se mai adaugă şi trei grame de fibre. 
În plus acest fruct se numără printre puţinele care ar putea să conţină reziduuri de pesticide. 
  
Verdeţurile cu multe frunze 
Nu rataţi nicio legumă cu frunze verzi dacă doriţi ca sănătatea  dumneavoastră să fie optimă şi nivelul de energie ridicat. Varza, spanacul, pătrunjelul sunt doar câteva exemple. Conţin vitamina A, C, K, acid folic, potasiu, magneziu, calciu, fier, luteină şi fibre.



____________________________________________________


Prevenirea cariilor cu Alge


Anumite enzime care se găsesc în alge ar putea juca un rol important în privinţa igienei dentare. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la secţiunea de ştiinţe dentare a Universităţii din Newcastle, algele ar fi eficiente în prevenirea cariilor. 
   Chiar dacă pasta de dinţi este bună, ea nu pătrunde peste tot: unele spaţii dintre dinţi sunt greu accesibile. ‘Experienţele efectuate în mediul de testare au arătat că enzima izolată poate trece dincolo de placa dentară. Vrem să folosim această capacitate şi să creăm o pastă, o apă de gură şi o soluţie pentru igiena dentară...Dacă reuşim, va fi un produs care ar putea preveni cariile dentare’, spune dr Nicholas Jakubovics. ‘Este un fenomen uimitor. Enzima descompune şi elimină bacteriile prezente în placa dentară. Ea mai poate împiedica şi acumularea de tartru’, încheie el. 



___________________________________________________+


Îngrijirea părului
 Îngrijirea părului nu poate fi tradusă doar prin curățarea lui, ci și prin utilizarea unor produse care să-l întărească, să-i confere strălucire, să-l hrănească și să-l protejeze împotriva deteriorării. După plajă și o baie în apa mării, se recomandă ca părul să fie clătit cu apă dulce, pentru a nu se decoloră. Important este ca înainte de această spălare, părul să se maseze cu ulei de ricin. 
   Șamponul nu trebuie să ia contact direct cu pielea capului, acesta se toarnă în palme, apoi pe aplică pe părul umed. Pentru obținerea unor efecte binefăcătoare asupra părului, se recomandă a se adauga în conținutul acestuia extracte de plante ca: salvie, mentă, coada șoricelului, anason, castan sălbatic, musețel. Loțiunile cu sulf sunt recomandate în tratarea seboreei și mătreții. 
   Creșterea părului se poate realiză cu ajutorul vitaminelor A, E, F, polenului, lăptișorului de matcă. Pentru parfumarea părului, loțiunile pe bază de lavandă sunt foarte bune. Părul şaten ce înregistrează urme de încărunțire poate fi remediat cu ajutorul decoctului preparat din frunze de castan, de nuc și apă (acest decoct se adaugă în apa de baie).  


____________________________________________________


Infecția căilor urinare
Infecția urinară constă în prezența unor germeni microbieni în urină, asociată cu simptome din partea aparatului urinar: polakiurie, usturimi la urinat, dureri lombare. În urină pot fi observate urme de sânge, ea este purulentă, tulbure, cu reacție pozitivă pentru albumină, iar în sediment sunt prezente globule roșii și albe, precum și bacterii. Infecția urinară poate ajunge în uretere și în bazinul renal. 
Simptomele acestei boli, în cazul afectării bazinului renal sunt: febră, frisoane, senzație de rău.    
   Tratarea infecției urinare este un proces al cărui tratament se face pe o perioadă lungă de timp. 
Cu recomandarea medicului se va administra ceaiul din următorul amestec de plante: semințe de pătrunjel (Petroselinum sativum), rostopască (Chelidonium majus), frunze de strugurii ursului (Arctostaphylos uva-urși), feciorică (Herniaria glabra). Se beau trei cești zilnic. 
   Pentru tratarea infecției căilor urinare, asociată cu urina alcalină se recomandă a se bea zilnic trei cești de ceai cald din următorul amestec de plante medicinale: feciorică (Herniaria glabra), semințe de pătrunjel (Petroselinum sativum), frunze de strugurii ursului (Arctostaphylos uva-urși). 
Acest ceai este interzis gravidelor.

Retete naturiste,Infecția căilor urinare,ajutorul plantelor in tratarea afectiunilor,


_____________________________________________________


Ajutorul plantelor în tratarea afecțiunilor de la A la G


Medicina naturistă a fost descoperită cu foarte mult timp în urmă, ca urmare a necesității obținerii unui remediu pentru organismul uman care suferă de boli, complicații sau chiar stres, toate impuse de lumea modernă în care trăiește. 
   În continuare vă prezentăm câteva plante medicinale necesare în tratarea și vindecarea unor anumite afecțiuni: 
afecțiuni renale: ciuboțica cucului;  
afte: afinul și lămâiul;  
amigdalita: cerentelul, nucul, pinul, salvia;  

astenie: anghinarea, ceapa, ciupercile, lămâiul, murul, orzul, mărul; 
balonări: pelinul, usturoiul, chimenul, mușețelul, anasonul, păpădia, pătrunjelul;  
boli ale intestinelor: cimbrul;  
bronșita: hamei, dafin, ardeiul iute, lemnul dulce, gutuiul, feniculul, salvia, sunătoarea; 
cancer la sân: păpădie;  
candidoza: nucul;  
cistita: ienupărul, porumbul, pătlagina, salvia, traista-ciobanului;  
conjunctivita: coada-calului, mușețelul, albăstrelele; 
constipația: busuiocul, hreanul, ghintura galbenă, măceșul, păpădia, piersicul, mărul, morcovul; 
demineralizare: andivele, pirul, măcrișul, caisul, mărul;  
depresii: alunul, sunătoarea, menta;  
diarea: coada racului, afinul, cireșul, vișinul, nucul, tătăneasa, murul, menta, mușețelul, măceșul;  
digestie lentă: gutuiul, reventul; 
eczeme: algele brune, gălbenelele, nucul, tătăneasa, păpădia;  
- eliminarea toxinelor: osul-iepurelui, socul, usturoiul, trifoiul; 
enterocolita: coada-șoricelului, mărul, morcovul; 
faringită: afinul;  
fermentații intestinale: anasonul, anghinarea;  
febra: levănțica, coaja de sălcie, pătrunjelul, lemnul dulce, hreanul;  
furuncul: lămâiul, cimbrul, lumânărica, tătăneasa; 
gastrita: cartoful, mărul, mușețelul, ghințură galbenă, măceșul, orzul;  
gingivita: murul, tătăneasă, nucul;  
gripa: ceapa, măceșul, levănțica, salvia, zmeurul, mușețelul. 



 _____________________________________________________

Ajutorul plantelor în tratarea afecțiunilor de la H la N

Iată plantele medicinale recomandate pentru tratamentul următoarelor afecțiuni:  
- hemoragii: coada-șoricelului, vâscul, păpădia, lămâiul;  
- hemoroizi: anghinarea, nalba, mușețelul, gălbenelele, gutuiul, crusinul, măceșul, afinul;  
- herpes: menta, orzul, lemnul dulce, nucul, lămâia; 
- impotența: ceapa, ovăzul, coaja de salcie, creasta-cocoșului, ardeiul iute;  
- indigestie: hemeiul, gălbenelele, anasonul, pelinul, feniculul, pătrunjelul;  
- infecții urinare: ghintura galbenă, coada-calului, nalba, coada-șoricelului, traista-ciobanului, urzica;  
- infecții vaginale: gălbenelele, nalba, coada-șoricelului, 
- insomnie: ceapa, mesteacănul, salvia, menta, țelina, sunătoarea; 
- julituri: gălbenele, coada-șoricelului, ienupărul;  
- junghi: muștarul, creasta-cocoșului; 
- laringita: coacazul negru, pinul, izma;  
- leucoree: gutuiul, gălbenelele, coada calului, zmeurul, nucul;  
- litiaza urinară: cireșul, vișinul;  
- luxații: cimbrul, gălbenelele; 
- mătreața: musețel, coaja de salcie, salvie, urzica;  
- menopauza: lemn dulce, ovăz, sunătoare, păducel;  
- menstruație: cimbrul, lemn dulce, leuștean, coada racului, mur, traista ciobanului, sunătoare, pelin; 
- negi: cimbru, crușin;  
- nevralgii: hrean, coaja de sălcie, vâsc, pătlagina, hamei, maghiran. 

_____________________________________________________


Ajutorul plantelor în tratarea afecţiunilor O-Z


Plantele medicinale au o utilizare terapeutică extrem de diversificată, reuşind să ofere soluţii vindecătoare pentru foarte multe afecţiuni şi boli. 
Oboseala: ciupercile, ştevia, ardeiul iute, tătăneasa, păpădia, urzica;  
Osteoporoza: coada-calului;  
Oreon: lumânărica, albăstrele;  
Oxigenarea sângelui: nucul; 
Palpitaţii: izma, păducelul, odoleanul;  
Paraziţi: cimbrul, coada-calului, pelinul, usturoiul, dovleacul; 
Parkinson: ardeiul, ardeiul iute;  
Pierderea memoriei: salvia;  
Pneumonie: anasonul, nalba, podbalul, tătăneasa, socul, usturoiul  
Prostata: alge brune, ienupărul, pătrunjelul, zmeurul, pirul; 
Răceala: brusturul, levănţica, muşeţelul, morcovul, mesteacănul;  
Regulator urinar: coada-şoricelului;  
Retenţia apei: dafinul, piersicul, pătrunjelul, păpădia, coada-şoricelului, hameiul, isopul; 
Sângerări nazale: coada calului, coada-şoricelului;  
Sinuzita: ardeiul iute, murul, tătăneasa, usturoiul;  
Stări de vomă: mărgăritarul, odoleanul, busuiocul, ţelina;  
Sterilitate: ovăzul; 
Tiroida: alge brune, ştevie, pătrunjel;  
Tumori la sân: păpădie,  
Tulburări digestive: menta, salvia, trifoiul, usturoiul, zmeurul, tătăneasa; 
Ulcer: odoleanul, nucul, gălbenelele, muşeţelul, morcovul;  
Uremie: ciupercile; 
Varice: castanul comestibil, ceapa, lămâiul, salvia,  
Vărsături: menta, iarba mare, pelinul; 
Zona zoster: cimbrul, ardeiul, ardeiul iute. 


____________________________________________________

Arahidele şi efectul lor energizant

Arahidele sau alunele de pământ sunt foarte nutritive și au calități terapeutice care ce le face utile în tratamentul unor diverse afecțiuni. Datorită compoziţiei acestora, arahidele contribuie la scăderea colesterolului, când acesta înregistrează valori ridicate, ajutând totodată și persoanele ce suferă de: astenie, diaree, surmenaj. 
   Este important de știut că alunele de pământ să nu se consume prăjite, deoarece și pierd proprietățile terapeutice, devenind chiar toxice. Se recomandă să se consume cât mai proaspete și în stare naturală pentru a acționa efecient acolo unde este nevoie. 
   Alunele de pământ sunt cunoscute și pentru efectul lor energizant, diminuând atât stările de oboseală fizică și cât psihică. 
______________________________________________________

Taxa pe mancarea nesanatoasa.Vezi ce produse intra in aceasta categorie !
Parlamentarii Petru Calian si Mircia Giurgiu au anuntat ca vor elabora un proiect de lege prin care sa fie taxate alimentele nesanatoase si bauturile carbogazoase.

Cei doi deputati sustin ca banii incasati vor ajunge la ministerul Sanatatii, informeaza Ziua de Cluj.

Calian spera ca prin introducerea acestei taxe sa rezolve o parte din problemele din Sanatate.

"Oferim sansa de a gasi solutii financiare prin care sa ajutam ministerul Sanatatii, deoarece taxele sau accizele vor avea ca destinatie acest minister. Vrem sa sustinem ideea de a se consuma mai putine alimente nesanatoase si sa sprijinim programele din cadrul Ministerului Sanatatii care nu pot fi duse la bun sfarsit din cauza lipsei banilor", a declarat deputatul PDL Petru Calian.

Mircia Giurgiu a precizat ca taxarea acestor alimente nu va ridica preturile prea mult. "Scopul nostru este si sa atragem atentia ca un consum in exces al acestor alimente duce la aparitia unor boli", a spus el  
Cseke Attilla taxa mancare   taxa mancare bautura nesanatoasataxa fast foodtaxa Petru Calian Mircia Giurgiu 
________________________________________________________
 Unt de arahide bun dimineata cand ne trezim
De putin timp am revenit la obiceiul de a manca unt de arahide dimineata. Zic am revenit, pentru ca acum cativa ani aveam obiceiul de a cumpara tot timpul. Nu mai stiu cine il producea sau ce era cu el, stiu doar ca se chema Cinderella (il cumparam din Carrefour Suceava) si era foarte bun. Se gasea in doua variante: simplu si cremos; crunch, cu bucatele mici de arahide. 

Am renuntat sa mai mananc, cred ca vreo 7 ani, poate pentru ca am si uitat intre timp de el, dar de curand mi-am amintit de acel gust si am cumparat din nou. N-am mai gasit Cinderella, asa ca daca stiti unde se mai gaseste, sa-mi spuneti si mie. 
Am citit de curand beneficiile untului de arahide si se pare ca are destule: in lupta impotriva maladiilor cardiace, deoarece este bogat in grasimi polinesaturate care reduc semnificativ concentratia de "colesterol rau" din sange; consumat de cel putin cinci ori pe saptamana, reduce cu aproape 50% riscul de producere a infarctului; arahidele si untul de arahide contribuie la reducerea inflamatiilor din organism si la insanatosirea retelei de vase de sange din jurul inimii.

Exista multe retete de unt de arahide pe internet si din cate am vazut se face foarte usor. La americani, untul de arahide e un aliment care nu prea lipseste din casa si in general il consuma la micul dejun. De obicei il fac ei sau il cumpara si din cate am citit e mult mai sanatos ca cel care se gaseste pe piata din Romania.
Acest produs se recomanda a fi consumat dimineata. Fiindca contine multe grasimi, nu ar trebui consumat  ca supliment la o masa ci trebuie sa constituie o masa pentru ca altfel ingrasa. Eu mananc cu paine si cu lapte dimineata  si imi place mult.
Eu am gasit in doua variante la supermarket dar contin si acele "E-uri" despre care se vorbeste peste tot, asa ca pot sa consider ca nu e chiar natural. Daca aveti posibilitatea sa va faceti singuri, va asigur ca e un aliment care n-ar trebui sa lipseasca din casa! Mie mi-ar place sa cumpar odata cateva borcane din strainatate. Sunt sigura ca e mult mai gustos.
________________________________________________________
Dâmboviţa este pro vaccin. Astfel, judeţul nostru se aliniază săptămânii europene a vaccinării, ce se desfăşoară în perioada  21-27 aprilie şi are ca scop conştientizarea populaţiei privind importanţa imunizării şi a creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din grupurile defavorizate. Vor fi organizate instruiri pentru asistenţi comunitari şi mediatori sanitari, întâlniri de lucru cu personal medicalvaccinator, acţiuni de informare-educare a elevilor şi părinţilor susţinute de asistenţi comunitari şi mediatori sanitari în sensul promovării vaccinărilor în comunităţi cu acoperire vaccinală deficitară precum şi o  microcampanie de vaccinare pentru recuperare restanţieri din zona Cojasca.

______________________________

Morcovul sursa de vitamine

Morcovul (Daucus carota), este o radacina vegetala, de culoare portocalie. Partea comestibila a plantei este radacina. Este o planta bienala, in primul an frunzele care produc alimentul plantei, iar tuberculul imagazineaza zaharuri pentru ca planta sa infloreasca în al doilea an. Lastarul florii ajunge aproape de 1 m lungime, cu ramurele de floare albe.
Morcovul – sursa de vitamine A, B, C, H, K, PP
Morcovul este originar din regiunile Marii Mediterane, ale Marii Negre, din Afganistan, din partea de Nord-Vest a Indiei,partea de Vest a muntilor Tiani-Sani.
Mancand doar o jumatate de cana de morcovi in fiecare zi, organismul nostru asimileaza:
  • Fibre dietetice 2g
  • ?-Carotina 4960 mcg
  • Potasiu 127 mg
  • Vitamina C 6g
Morcovul contine intre altele si multe alte substante nutritive si vitamine esentiale pentru organismul uman: acidul folic, vitamina K si calciu. Toate acestea cu doar 50 calorii. Morcovii impiedica formarea depozitelor pe peretii arteriali prevenind atacurile cardio-vasculare la bolnavii de ateroscleroza. Un morcov mare mancat zilnic aduce un aport de 11.000 UI (Unitati Internationale) de vitamina A din beta-caroten.
Morcovii se pot manca sub forma cruda, in salate sau gatite in supe si mancare. Se poate face de asemenea piure pentru noi nascuti. Tulpina verde de asemenea se poate manca, desi nu este o practica obisnuita. Impreuna cu ceapa si telina, morcovii sunt ingredientele primare cele mai folosite la mancaruri. 


_________________________________________________________
_Usturoiul
Originar din Asia Centrala, usturoiul era cunoscut deja de catre egipteni (anul 4500 inainte de Hristos), care il includeau in ratia alimentara a sclavilor ce lucrau la piramide. In Franta, usturoiul s-a extins incepand din secolul allVlea.
Usturoiul este inzestrat cu impresionante proprietati medicinale care ii uimesc pe cercetatorii, biologii si medicii din intreaga lume.
Principiul activ pe care il contine, alicina, face din el un bactericid uimitor, caruia nu ii rezista stafilococii, streptococii si Salmonella enteredis.
Unul sau doi catei de usturoi pe zi ne pot apara de multe rele si, mai ales de „otravuri” cum sunt colesterolul si trigliceridele (in cantitati peste limitele normale); sa-l mentionam in acest sens doar pe prof. Bordia (India) si experienta sa efectuata pe 20 de subiecti: in cateva saptamani, cu doza de usturoi sus-amintita, valorile colesterolului si trigliceridelor au scazut.
Consumati in mod regulat acest extraordinar condiment, pentru a va mentine sau a va redobandi sanatatea; este o comoara de binefacerii. Usturoiul poate fi consumat in salate, cu masline, cu nuci, pisat pe paine cu ulei de masline.

__________________________________________________________

Cercetatorii au descoperit in padurea amazoniana o planta care ar putea inlocui cu succes calmantele si anestezicul in cazul durerilor dentare.

Francoise Barbira Freedman, antropolog la Universitatea Cambridge, a trait o perioada de timp alaturi de un trib retras din padurea amazoniana din Peru. Aici, cercetatoarea a primit de la un shaman un amestec care i-a calmat imediat durerea de dinti.
Mai tarziu, Francoise Freedman a descoperit ca remediul era o planta rosie cu galben care creste in padurea tropicala. Se pare ca Acmella Oleracea, asa cum au numit-o expertii, va putea fi folosita pentru producerea de calmante si anestezice, fiind mai puternica decat orice alt ingredient folosit pana acum.
Folosind extract de Acmella Oleracea, cercetatorii au reusit sa creeze un gel care reduce durerile dentare intr-un timp foarte scurt. Mai mult, in urma studiilor, s-a descoperit ca acest gel trateaza si afectiunile gingivale sau ulcerele bucale, si are si un efect anestezic puternic, putand sa inlocuiasca injectiile.
Acest medicament ar putea sa fie lansat pe piata in urmatorii doi ani.
Sursa: dailymail.co.uk
FOTO: kabar-irian.com

___________________________________________________                 _
Mierea de Salcam este bogata in vitamine (B1, B2, B6, B12), enzime, dextrina flavoane, etc, fiind apreciata inca din antichitate, datorita faptului ca este absorbita usor de catre organism si ofera un surplus de energie si substante nutritive.


Mierea de Salcam este speciala!

Dintre toate categoriile, mierea de salcam are cel mai mare continut de fructoza (C6H12O6 - zahar de fructe), in jur de 41 - 42%, contine pana la 435 substante si cristalizeaza cel mai greu. Mierea naturala cristalizeaza, ceea ce cumparati din magazine reprezinta intr-o mica masura miere naturala, iar in rest contine tot felul de compusi, de multe ori noicivi, ce va pot afecta sanatatea. Putini stiu acest adevar!

Mierea de Salcam - proprietati:

Proprietatile Mierii de SalcamDe o culoare galbena-aurie, mierea de sacam are un gust dulce, caracteristic, si este foarte putin amaruie (daca aveti un simt rafinat), avand o consistenta fluida si fara semne de cristalizare rapida.

Mierea de Salcam - indicatii terapeutice:

Mierea de saclam este recomandata pentru tratarea infectiilor bronho-pulmonare, pneumoniei, tuberculozei, astmului, guturaiului, reumatismului, sclerozei, ajuta somnul, circulatia sangelui, are rol in prevenirea si tratarea tulburarilor de memorie, cancerului si afectiunilor cardiovasculare.  ______________________________________________________________
Sfatul medicului : Diabetul si Pancreasul !
Câteva noțiuni elementare despre cum este alcătuit și cum funcționează pancreasul în mod normal, ne sunt absolut necesare pentru înțelegerea acestei afecțiuni cronice care se numește diabetul zaharat.
Pancreasul este un organ abdominal, ce este situat în spatele stomacului. El are forma unei limbi , căreia i se descriu anatomic 3 regiuni: cap , corp și coadă. Pancreasul are, la adult ,o greutate de 60-110 g, o lungime de cca 12-15 cm și o grosime de 1,5- 2,5 cm. Capul pancreasului este situat în potcoava duodenală și este acoperit parțial de duoden. 
Pancreasul este o glandă mixtă , formată din 2 părți:
- Pancreasul exocrin secretă fermenți digestivi, care sunt substanțe ce asigură digestia alimentelor, ce vor putea astfel să fie absorbite ulterior din intestine;
- Pancreasul endocrin, reprezintă numai 1% din greutatea pancreasului, dar are un rol deosebit de important în patologie și in diabetul zaharat. El este format din peste 1 milion de insule Langerhans.
Insulele Langerhans sunt insulele pancreasului endocrin și au dimensiuni foarte mici, prezentând un diametru de aproximativ 0,1 mm fiecare.
Insula Langerhans contine peste 2000 de celule, în care sunt secretati 2 hormoni principali: insulina –secretata în celulele beta insulare, care sunt situate în centrul insulelor Langerhans și , reprezintă 80 % din totalul celulelor insulare, precum și glucagonul- secretat în celulele alfainsulare, ce sunt dispuse în jurul celulelor betainsulare .
Insulina este hormonul indispensabil proceselor energetice și anabolice ale organismului. Ea este principalul hormon hipoglicemiant al organismului.
Glucagonul este principalul hormon hiperglicemiant al organismului.
Insulina, produsă de pancreas, este de fapt o proteină formată din 2 lanțuri de aminoacizi.
Toți oamenii sănătoși prezintă aceeași secvență a aminoacizilor în structura moleculei de insulina , secvențe ce sunt dictate genetic. Prin distrugerea legăturilor dintre secvențele de aminoacizi, este afectată acțiunea hipoglicemianta a insulinei și astfel apare diabetul zaharat, afecțiune metabolică de mare complexitate , care se caracterizează prin hiperglicemie cronică.
Despre aceasta predispoziție genetică precum și despre alte cauze care determină diabetul zaharat vom discuta în întâlnirea noastră viitoare.

Dr. Elena Pripoaie, specialist diabet, nutriţie şi obezitate şi medic primar medicină internă, Centrul Medical Valleriana 
____________________________________________________________________________
 Alimente ce iti intaresc organismul pe timp de iarna !
Temperaturile foarte scăzute din ultimul timp pot provoca o serie de neplăceri. Organismul slăbit din cauza schimbărilor bruşte ale mediului are nevoie să fie hidratat, întărit şi protejat. Pentru a face faţă gerului din această perioadă este recomandat să acordăm mai multă importanţă alimentelor pe care le consumăm, pentru că multe dintre ele sunt recunoscute pentru efectul  lor de a încălzi corpul.
Aşadar, pentru a evita îmbolnăvirea şi pentru a ne menţine organismul puternic trebuie să includem în alimentaţie Terciul de quinoa,  terciul de ovăz, supa caldă, grăsimile, ardeiul iute, usturoiul, scorţişoara şi piperul negru.După o zi agitată prin frig, un ceai fierbinte este soluţia la îndemână pentru a ne încălzi.  Sunt recunoscute pentru efectele termice:  ceaiul de ghimbir, ceaiul de scorţişoară şi ceaiul verde.
De asemenea, alimentele cu un continut ridicat de vitamina B3 sunt indicate în această perioadă de iarnă datorită faptului că ajută la stabilizarea sistemului nervos şi stimulează sistemul circulator. Alimentele care conţin vitamina B3 sunt: ouăle, brânza, ficatul de pasăre.

Nu faceti excese culinare de Sarbatori !
Perioada sărbătorilor de iarnă aduce cu sine pe lângă nebunia cadourilor, euforia cumpărăturilor şi clipele frumoase petrecute cu cei dragi şi neplăceri, majoritatea cauzate de tentaţia excesului culinar. Cozonacii proaspeţi, sarmalele , preparatele din porc şi dulciurile cu un conţinut mare de zahăr sunt nelipsite de pe masa de Crăciun, dar consumate în cantităţi foarte mari pot provoca o serie de probleme, de la toxinfecţii alimentare până la infarctul miocardic şi accidentele vasculare. Pentru reprezentantele sexului frumos, kilogramele în plus dau un nou semnal de alarmă. Consumului mare de alimente dar şi băuturi în această perioada a anului i se mai adaugă şi lipsa mişcării. Pentru a evita apariţia unor dezechilibre în organism, a unor probleme de sănătate, a nedoritelor kilograme în plus, dar şi a vizitelor la camera de gardă care strică farmecul sărbatorilor, medicii ne oferă, ca în fiecare an câteva sfaturi utile:
-moderaţie în privinţa alimentelor prăjite;
-consumul moderat al preparatelor afumate: caşcaval afumat, peşte afumat, costiţă afumată;
-evitarea excesului de dulciuri cu un conţinut mare de zahăr;
-evitarea consumului de băuturi alcoolice pe stomacul gol;
-folosirea compoturilor naturale pentru îndulcirea prăjiturilor;
-prepararea cremelor acasă şi evitarea pe cât posibil a celor din comerţ
#################################################################################
Fructele şi legumele nu ar trebui să lipsească din alimentaţia copiilor.
 Mare atenţie, însă! Conţinutul ridicat de pesticide din aceste alimente nu fac altceva decât să-ţi otrăvească micuţul.
Pesticidele se găsesc în număr mare în fructe şi legume, fiind utilizate în agricultură pentru a ucide dăunătorii.
Potrivit unor studii realizate de Natural Resources Defense Council, copiii care sunt expuşi zilnic la pesticide se pot îmbolnăvi de leucemie, sau boli de plămâni.
* Deschideti ochii
Cum deosebiti un fruct ,o leguma netratata cu chimicale?
SIMPLU--acel fruct sau acea leguma sa para zbarcita,cu pete in coaja chair cu galerii facute de un vierme, acel fruct a fost netratat . 
####################################################################################


Medicina tradiţională chineză recomandă dovleacul pentru a anula dependenţa de opiu. „Trei căni de suc de dovleac pe zi pot învinge nu doar dependenţa de opiu, ci şi de alte droguri”, explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză. De asemenea, bronşitele pot fi tratate cu un amestec din 400 g dovleac şi 200 g carne de vită, fierte împreună, fără sare şi ulei. „Cine este contaminat cu ascariasis – viermi intestinali inelari – poate bea 400 ml suc de dovleac, iar după două ore poate lua un purgativ. Cu acest tratament, repetat două zile la rând, va scăpa de paraziţi. Şi seminţele crude de dovleac contribuie la eliminarea paraziţilor intestinali (tenie şi ascariasis). Un decoct preparat din 10 frunze de dovleac fierte în 400 ml apă şi cu puţină sare, băut de două ori pe zi, poate trata dizenteria, iar răguşeala şi tusea pot fi alungate cu un ceai din flori de dovleac, băut de trei ori pe zi”, susţine specialistul. 
############################################################################## 


MIGRENE, RĂCELI, INFECŢII URINARE

Uneori, analgezicele, antibioticele sau alte tipuri de medicamente îţi fac mai mult rău decât bine. Iată câteva leacuri eficiente, lipsite de efecte secundare!

Frigul, diferenţele bruşte de temperatură şi curentul slăbesc imunitatea organismului. Şi uite-aşa te mai pricopseşti cu o răceală. Iată câteva remedii care te ajută să previi suferinţele iernii!
Încearcă tinctura de Echinacea!
Un remediu accesibil şi uşor de administrat este tinctura de Echinacea. Poţi lua preventiv câte 20 de picături pe zi, timp de o lună. Vei vedea că nu vei mai răci atât de des şi că vei avea o imunitate de fier. La fel de folositoare este şi polenul (100 g) amestecat cu miere (200 ml), cătină (150g) şi zeamă de lămâie. Iei câte o lingură dimineaţa, pe stomacul gol. E un tezaur de sănătate!
Extractul de merişor, de mare ajutor!

Când ai infecţii urinare repetate, tratamentul prelungit cu antibiotice poate fi ineficient şi cu efecte secundare nedorite cum ar fi infecţiile vaginale.  De aceea, este bine ca problemele urinare fie prevenite natural, cu suc sau capsule din extract de merişor. Suplimentul se ia de patru ori pe zi, timp de o săptămână după care se face pauză.
La fel şi acupunctura, metodă chineză veche de aproape 10.000 de ani, luptă eficient împotriva infecţiilor urinare. Un studiu american a demostrat că o persoană din trei se vindecă de infecţiile urinare în urma terapiei cu acupunctură.

Sunătoarea previne depresia

450 de mg de extract de floare de sunătoare, de două ori pe zi, timp de 4 săptămâni cresc pofta de viaţa şi alungă stările depresive. În cazul în care faci o astfel de cură, trebuie să ai în vedere că extractul de sunătoare scade efectul anticoncepţionalelor. De asemenea, capsulele cu Omega-3 extras din somon menţin sănătatea celulelor nervoase ale creierului şi combat şi ele depresia.
Calciul înlătură sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual produce schimbări de comportament, emoţionale şi fizice, cu dureri abdominale sau migrene. Medicii avertizează că un consum excesiv de analgezice poate duce la numeroase probleme de sănătate. De aceea, este bine să evităm excesul de ibruprofen deoarece poate afecta stomacul şi ficatul.  Studiile au dovedit că o sursă organică de calciu, cum este cel din scoici poate preveni stările de nervozitate. Mai mult, femeile care consumă multe lactate sunt mai puţin afectate de tulburările ciclului menstrual. 

##################################################################### 
MĂRUL, UN MEDICAMENT PENTRU ORICE VÂRSTĂ

Proverbul :”Un măr pe zi poate ţine la distanţă medicul de casă” este  valabil dacă deliciosul fruct este mâncat cu coajă cu tot, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea americană din Iowa (SUA).
Specialiştii prestigioasei instituţii precizează că stratul de substanţe chimice, aplicat pe coaja fructului sub formă de ceară, are rolul să-i prelungească viaţa în timpul depozitării.
Totuşi, unii consumatori preferă să mănânce mărul fără coajă, iar obiceiul acesta reduce o bună parte din beneficiile pe care deliciosul fruct le are asupra organismului.
În compoziţia sa, mărul conţine din belşug acid ursolic, substanţă care protejează organismul de multe boli : are acţiune antireumatică şi diuretică, ajută la regenerarea pielii (prin stimularea fibrelor de colagen), controlează nivelul insulinei, hormon care influenţează greutatea, dar poate fi şi un remediu care să prevină atrofierea muşchilor, afecţiune întâlnită frecvent odată cu înaintarea în vârstă, a precizat Christopher Adams, coordonatorul studiului.
În acelaşi timp, merele, fructe dulci-acrişoare, previn astmul, reduc nivelul colesterolului şi riscul apariţiei cancerului de colon. Aroma acestor fructe are şi un efect calmant asupra organismului, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale.
În medicina alternativă, merele sunt ideale datorită efectelor vindecătoare: digestive, antiseptice, depurative, tonice, laxative şi diuretice. Zaharurile din mere (mai ales fructoza) menţin la un nivel echilibrat cantitatea de zahăr din sânge.
Pentru a beneficia de întreaga sa putere terapeutică, mărul se consumă în întregime, cu coajă, cu cotor şi cu sâmburi, spun nutriţioniştii francezi.
„În anotimpul rece, când riscul de viroze este crescut, este bine să faceţi cure cu mere, deoarece delicioasele fructe fortifică sistemul imunitar.
În plus, de atuurile merelor pot beneficia toate categoriile de persoane, de la copiii anemici, convalescenţi şi până la cei care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute şi care au imunitatea scăzută.
În curele de mere, cantitatea indicată este de patru-cinci mere pe zi, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Pectinele conţinute de măr, asociate cu unele minerale (potasiu, fosfor, calciu), vitamine ( C, A şi B3), fructoză, taninuri şi cu zaharuri acţionează ca adjuvant în peste 70 de afecţiuni".
Reglează nivelul colesterolului
Consumul de mere ajută la scăderea valorii colestrolului cel „rău". Atunci când cercetătorii de la Universitatea din Toulouse, Franţa, au descoperit această proprietate a merelor, informaţia a fost răspândită pe tot mapamondul.
O fibră din compoziţia miraculosului fruct, denumită pectină, este considerată a fi una dintre cele mai importante arme împotriva colesterolului.
Temuta afecţiune poate fi întâlnită nu numai la persoanele în vârstă, ci şi la tineri.
Benefice pentru digestie
Merele au efect benefic asupra digestiei. Ele se digerează uşor şi, în plus, conţin acid malic şi acid tarctic, care inhibă fermentaţia la nivelul intestinelor.
În tratarea enteritelor şi mai ales în cazurile de diaree în formă gravă, iată un remediu eficient care se prepară astfel: merele se curăţă de coajă şi de sâmburi, se dau printr-o răzătoare fină şi se consumă câte 500g până la 1500 g pe zi, timp de 48 de ore.
Dacă diareea nu cedează în cele două zile de tratament, se continuă terapia încă o zi sau două.
Eficiente în afecţiunile respiratorii
Cei care au probleme respiratorii, cauzate de viroze, pot consuma un mic dejun preparat din două mere amestecate cu miere şi o linguriţă de scorţişoară, timp de o săptămână.
În caz de bronşită, este foarte eficientă o salată preparată din cinci linguri de mere tăiate mărunt în amestec cu şase linguri de hrean ras şi o lingură de morcov ras.
Salata se asezonează cu o lingură de miere şi cu ulei de măsline, după gust. Acest remediu, care se administrează vreme de cinci-şase zile, uşurează respiraţia şi combate febra.
Licopenul previne infarctul
Merele roşii conţin în coajă licopen, o substanţă care, în anumite cantităţi, reduce riscul de inflamare a miocardului.
Aceste cantităţi se acumulează consumând zilnic cel puţin un măr roşu.
Pentru obezi, „zile de mere"
Persoanelor supraponderale şi obezilor li se recomandă să includă în regimul lor alimentar „zile de mere", când trebuie să consume câte un kg de mere sau de suc de mere pe zi.
Pentru prepararea sucului se folosesc merele ionatane sau cele galbene. Acestea stimulează funcţiile ficatului şi ale rinichilor şi combat acumularea grăsimilor. Dieta se poate repeta la un interval de şase zile.
Alegeţi pentru dietă soiul de mere preferat
Pe piaţă există peste 7000 de soiuri de mere, care se diferenţiază prin culoare, aromă şi grad de aciditate.
Mărul dublu delicios este roşu, are o aromă intensă, asemănătoare cu pepenele galben şi este lipsit de aciditate.
Soiul Golden are o aromă foarte plăcută, este galben, suculent şi foarte dulce.
Mărul Ionathan, foarte apreciat pentru aroma sa inconfundabilă, este mai suculent şi mai dulce decât alte soiuri.
În schimb, mărul Florena este acrişor şi este consumat de persoanele care vor să-şi menţină greutatea.
Foarte suculent şi potrivit de dulce este soiul Wagner, care se păstrează foarte bine până la recolta următoare.