marți, 27 decembrie 2011

TELEVIZIUNE DIGITALA FREE IN DAMBOVITA

 ASTAZI 27 DECEMBRIE 2011 IN DAMBOVITA SE POT RECEPTIONA GRATUIT URMATOARELE CANALE TV IN FORMAT DIGITAL :
Tvr 1,Tvr2,Tvr3,TvrHD,Tvr Cultural,Antena 3,Prima tv,Kanal D

 <!-- more -->
Acoperirea României cu servicii de televiziune digitală terestră gratis pentru toţi cetăţenii, care să înlocuiască sistemul de transmisie TV analog, ar putea falimenta multe companii din comunicaţii şi ar putea avea, până la urmă, un efect contrar celui dorit de Bruxelles.Trecerea la televiziunea digitală este decisă de Uniunea Europeană, în cadrul unui proiect care trebuie încheiat la 1 ianuarie 2012, cu acoperire 90% pentru populaţia României. După această dată, acoperirea trebuie crescută progresiv până la 99%, pentru a asigura accesul tuturor cetăţenilor la informare, conform Constituţiei.
Acoperirea teritoriului cu emiţătoare terestre este o afacere de sute de milioane de euro, în condiţiile în care sateliţii acoperă deja teritoriul ţării. Transmisia programelor digitale prin satelit s-ar putea face mult mai eficient şi cu costuri mai mici pe o tehnologie care aparţine viitorului.
Mai mult, după ce a primit anul trecut o licenţă pentru tehnologii wireless broadband, SN Radiocom (SNR) rămâne singur în cursa pentru a acoperi 90% din teritoriul României până în 2010 cu emiţătoare de televiziune digitală, fiind singura companie cu o infrastructură deja existentă şi care trebuie să investească doar în emiţătoare.
Actualul serviciu analog de televiziune (emisiile care pot fi prinse cu antenă colectivă, antenă pe casă sau cea de cameră) este recepţionat de peste 1,4 milioane de oameni care mai au antenă în curte, pe casă sau în balconul locuinţei. Alte 400.000 de gospodării nu au deloc televizor, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, arbitrul industriei de telecomunicaţii, care ar trebui să supervizeze şi domeniul televiziunii digitale terestre.

Încă o afacere: decodoarele
România este deja ultra-întârziată în procesul de tranziţie spre televiziunea digitală. Tehnologia aleasă, Digital Video Broadcast - Terrestrial (DVB-T) are limitări. Strategia prevede acoperirea ţării cu cel puţin două canale de transmisii digitale (multiplex) pe care se pot transmite simultan câte 7 posturi TV la o calitate acceptabilă. Deci românii săraci ar trebui să prindă, din 2012, 14 canale de bază în mod gratuit.
Statul român va acorda vouchere populaţiei sărace pentru achiziţia unui decodor necesar recepţiei semnalului digital. Altă afacere, aici fiind vizate peste un milion de gospodării, iar preţurile decodoarelor variind între 80 şi 150 de euro bucata.
Planul, conform strategiei actuale, este să se ajungă la 6 multiplexuri cu 42 de posturi TV transmise digital în toată ţara şi accesibile gratuit. Unele televizoare cu ecran plat au deja încorporat tuner digital pentru DVB-T.
Pentru a acoperi 90% din suprafaţa ţării până la 1 ianuarie 2012, trebuie ca un operator să dispună de infrastructură, de sit-uri, de piloni, curent electric, aprobări de la autorităţile locale şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, un astfel de proiect nu se poate face decât printr-un operator deja existent. Singurul disponibil şi interesat de altfel de proiect rămâne SN Radiocom.
Concurenţă neloială
Deja în multe state europene, companiile care activează în aceeaşi industrie, operatorii de cablu, cei de televiziune prin satelit au acţionat statul în justiţie şi au câştigat, spune Radu Petric, preşedintele ACC (Asociaţia de Comunicaţii pin Cablu). Practic, statul ar falimenta operatorii privaţi pentru a-i susţine pe unii de stat. Pe de altă parte, grupurile media care deţin televiziuni de nişă ar pierde venituri importante de la cablişti şi de la DTH, bani pe care îi câştigă din exploatarea acestor canale. Un model comercial, respectiv vânzarea de mai multă publicitate pentru că a crescut audienţa, nu mai pare posibil deocamdată.
Astfel, televiziunea digitală terestră rămâne un proiect controversat şi pe care nu îl înţeleg până la capăt nici autorităţile.
Ce este televiziunea digitală
România şi-a propus să întrerupă pana în 2013 emisia analogică TV, moment în care câteva sute de mii de gospodării din România - care "prind" emisiunile TV cu o simplă antenă, nu vor mai putea vedea posturile decât dacă se abonează la un operator de cablu sau satelit tv insa exista si televizoare de ultima generatie ce au tunerul digital terestru(DVB-T) incorporat. Însă, pentru a asigura accesul gratuit al cetăţenilor la un număr minim de posturi TV statul va construi o infrastructurăde transmisie digitală terestră (DTT) a posturilor TV, prin care vor putea fi urmărite posturi TV publice şi private.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu