sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Pro sau Anti Acta?

România a semnat ieri tratatul ACTA sau Tratatul Comercial Anti-Contrafacere. Este vorba despre un document comercial propus ca răspuns la „creșterea globală a comerțului cu bunuri contrafacute și lucrări protejate de copyright”. El a fost semnat în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Japonia.
 <!-- more -->
Concret, tratatul semnat de țara noastră, vorbește despre protejarea drepturilor de autor și ar duce atât la eliminarea site-urilor care permit descărcarea de conținut ilegal, cât și la sancționarea celor care beneficiază de pe urma filmelor sau muzicii piratate. De asemenea, site-urile de torrente vor fi îngropate, iar reprezentanții industriilor muzicale si de film vor putea cere direct furnizorilor de Internet date referitoare la clienții care descarcă fișiere pirat, fără să fie nevoie de mandate ale judecătorilor. Pentru ca tratatul să intre în vigoare, el trebuie ratificat de parlamentele statelor semnatare, dar și de Parlamentul European, care îl va dezbate în prima jumatate a acestui an.
Semnarea Tratatului a ridicat o serie de nemulțumiri. Asociația pentru Tehnologie și Internet  susține că acest acord ar forța furnizorii de Internet să-și monitorizeze clienții și să pună la dispoziția autorităților date referitoare la persoanele prinse că descarcă fișiere ce intră sub incidența legii drepturilor de autor.Asociația a trecut la elaborarea unui document online care enumeră câteva dintre "amenințările la adresa libertății de exprimare și accesului la cultură".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu