marți, 14 februarie 2012

Laboratoare de informatică şi multe alte premii de la "Charles Darwin"

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a sărbătorit Darwin Day 2012, prin lansarea celui mai mare concurs naţional interşcolar pe tema evoluţiei.
<!-- more -->

 Concursul se adresează elevilor și profesorilor de la şcolile generale şi liceele din întreaga ţară. Miza concursului o reprezintă cinci laboratoare de informatică, formate din câte 27 de calculatoare şi laptopuri.  De asemenea, şcolile câştigătoare vor primi cărţi, reviste şi vizite gratuite la Muzeul de Geologie.  La concurs pot participa şcoli generale şi licee din mediul rural şi urban. Fiecare instituţie de învăţământ participantă poate înscrie în concurs o echipă formată din minim 5 elevi şi un profesor. O instituţie şcolară poate înscrie o singură echipă în concurs. Profesorul  coordonator al fiecărei echipe va completa un formular pentru înscrierea în concurs, disponibil pe siteul www.darwinday.ro.
Fiecare echipă va realiza un material expoziţional care trebuie să acopere cel puţin următoarele subiecte:
  • istoria elaborării teoriei evoluţiei şi contribuţia lui Charles Darwin
  • principalele elemente ale teoriei
  • dovezile ştiinţifice care o validează, atât cele descrise iniţial de către Darwin, cât şi cele descoperite ulterior
  • descrierea evoluţiei omului şi a cel puţin încă unui organism viu
  • importanta teoriei evoluţiei în cadrul biologiei
  • implicaţii directe ale teoriei evoluţiei în viaţa de zi cu zi

Pentru jurizare, echipele trebuie să furnizeze organizatorilor:
A. fotografii de ansamblu, datate, certificand
  • inaugurarea expoziţiei
  • păstrarea expoziţiei minumum 10 săptămâni de la inaugurare   ( ATENŢIE: poza de la inaugurare trebuie trimisă în max 2 zile lucrătoare de când a fost făcută; dacă, din motive obiective, acest lucru nu este posibil, trebuie anunţaţi de urgenţă organizatorii concursului şi urmate instrucţiunile acestora. Va fi luată în calcul ca dată de inaugurare a expoziţiei data de primire a fotografiilor de certificare, minus, eventual, două zile lucratoare (dacă se solicită de către concurent).  Pentru certificarea datării, în poza finală trebuie să figureze, de o manieră vizibilă, un ziar de circulaţie naţională, apărut în ziua efectuării  fotografiei. Alternativ, se poate folosi o copie scoasă la imprimantă după un articol apărut într-o publicaţie naţională în acea zi.)
B. fotografii care să certifice îndeplinirea cerinţelor legate de spaţiul minim de expunere - min. 5 mp si min. 4 m liniari afectaţi expozitiei. (De ex., in fotografie se poate include imaginea unei masurători cu o ruleta / metru etc.)
C. un fisier cu textele şi fotografiile folosite în expoziţie, precum şi cu indicarea principalelor subiecte abordate fotografii detaliate ale tuturor panourilor / exponatelor; trebuie să fie lizibile toate textele afişate dovada activităţilor de promovare a expoziţiei (afise, newslettere, articole postate pe site-ul scolii sau publicate în revista acesteia, desfaşurătorul sesiunilor de comunicări, lista referatelor prezentate şi a participanţilor, fotografii etc.), impreună cu o scurtă descriere a acestora.

Calendarul de desfasurare a Concursului
  • 12 februarie – 11 martie: realizarea machetelor expozitionale şi inscrierea şcolilor/liceelor participante
  • 12 martie – 22 mai: expunerea materialelor expoziţionale în şcoli şi promovarea lor
  • 13 mai: ultima zi în care şcolile pot trimite organizatorilor materialele pentru jurizare
  • 14-20 mai: jurizarea proiectelor
  • 22 mai: De Ziua Mondială a Diversitatii Biologice, vor fi anunţaţi câştigătorii concursului
  • 1 iunie: Festivitate de premiere

Premii
  • 5 x Premiul I: diploma de merit, 27 de calculatoare, un abonament pe un an la revista National Geopraphic şi un exemplar din  ”Originea Speciilor” de Charles Darwin, pentru biblioteca şcolii/liceului.
  • Premii pentru toate echipele din şcolile/liceele participante: o vizită gratuită la Muzeul de Geologie Bucuresti, diploma de participare.

Mai multe informaţii pot fi obţinute de pe site-ul http://www.darwinday.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu