Cum bine se ştie, ziua de 21 martie marchează începutul primăverii astronomice.
În teatru, primăvara, anotimpul noilor începuturi, anotimpul regenerării debutează, aşa cum este şi firesc, cu zile dedicate copiilor şi tinerilor.
Chiar în ziua ce precede echinocţiul de primăvară, pe 20 martie, în majoritatea ţărilor lumii se sărbătoreşte Ziua mondială a teatrului pentru copii şi tineret. Această sărbătoare a fost înfiinţată în 2001, la iniţiativa ASSITEJ (Asociaţia internaţională a teatrului pentru copii şi tineret, fondată în 1965 la Paris).
Menirea ei principală este aceea de a le reaminti adulţilor că, printre îndatoririle lor fundamentale, se numără şi aceea de a respecta şi de a garanta dreptul copiilor la copilărie şi la un teatru al lor. În acelaşi timp, această zi subliniază rolul important pe care teatrul pentru copii şi tineret îl are în formarea generaţiilor viitoare.
Totodată, ea trebuie să le reamintească celor care fac teatru pentru copii – directori, regizori, scenografi şi, nu în ultimul rând, actori şi mânuitori – de datoria lor de a-şi reînnoi în permanenţă mijloacele de exprimare, pentru a face un teatru apt să reflecte universul atât de dinamic al copiilor şi tinerilor, un teatru în care să se regăsească preocupările, întrebările şi visele acestui public pe cât de generos, pe atât de sensibil.
Pe 20 martie, Teatrul Municipal Târgovişte, Secţia pentru copii şi tineret îşi invită publicul la spectacolul PINOCCHIO, de Carlo Collodi, în regia lui Gabriel Apostol, care avea loc la ora 12, la Sala Mihai Popescu din Calea Domnească nr. 208.
Acest spectacol vine să anunţe totodată că, pe 21 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Marionetei. Marioneta, atât cea mare, mânuită prin fire lungi, cât şi cea mică, încăpând pe degetele unei mâini, precum şi păpuşa, îşi merită din plin această sărbătoare, fie şi numai prin faptul că ea continuă să fascineze, în ciuda concurenţei aparent mult mai puternicelor făpturi din realitatea virtuală. Oare în ce anume constă puterea şi fascinaţia marionetei?
„De fiecare dată când, mânuind o marionetă, dăm viaţă unui personaj, noi semnăm o declaraţie de independenţă”, spune dramaturgul, regizorul şi pictorul spaniol Joan Baixas în mesajul său prilejuit de Ziua mondială a marionetei 2012. Independenţa copilăriei ca stare de graţie, ca teritoriu încă deschis imaginarului, în care criteriile pragmatice, mercantile din lumea cea mare sunt temporar supendate. Independenţa unei lumi în care Binele învinge întotdeauna. A unei lumi fără de care viaţa noastră ar fi mult mai săracă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu