Este considerat cel mai amplu fenomen demografic de la generatia "baby-boom" incoace. Specialistii americani vorbesc despre asta ca despre un declin al omenirii aflate in apogeul civilizatiei.
In 1950, doar 22% dintre americanii adulti duceau o viata solitara. In prezent, peste 50% dintre ei sunt singuri. Vorbim despre 31 de milioane de oameni, cu peste 50% mai multi decat locuitorii Romaniei, de exemplu. Imaginati-va ca o tara intreaga, de marimea Romaniei si Bulgariei la un loc, este plina de oameni singuri, care nu vor si nu accepta sa socializeze unii cu ceilalti.Cei care traiesc singuri reprezinta 28% din gospodariile din SUA. In The Guardian, autorul cartii Going Solo, sociologul Eric Klinenberg demonstreaza ca aceste cifre sunt mult mai mult decat un trend trecator. Vorbim, de fapt, despre educarea pentru viata singuratica si ne cream noi moduri de a ne insingura.
Klinenberg explica ceea ce el numeste "dramatica explozie a traiului singuratic" prin faptul ca acest comportament cuprinde lumea precum o unda seismica zguduie straturile de roci ale scoartei. Iar impactul este asemanator - o catastrofa la nivelul economiei si culturii, ba chiar si al sanatatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu