Primăria din Dărmăneşti a construit un liceu care va asigura forţă de muncă pentru viitoarea fabrică de electrice şi electrocasnice a chinezilor de la Panda Electronics.
Investitorul chinez va asigura peste 2300 de locuri de muncă, cu o investiţie de 180 de milioane de euro.La Dărmăneşti, Panda Electronics, membră a grupului Eurotion Electronics, urmează să investească 180 de milioane de euro într-o fabrică de electrice şi electronice. Investitorul va crea peste 2.300 de noi locuri de muncă, iar viitorii angajaţi vor veni din Dâmboviţa şi Prahova. În viitoarea fabrică de la Dărmăneşti se vor produce şi asambla televizoare LCD, LED şi 3D, laptopuri, monitoare de calculator, monitoare touchscreen, tablete, PC-uri, sisteme de navigaţie auto şi rame foto digitale.
Pentru a fi sigur că cea mai mare parte a viitorilor angajaţi va proveni din comună, primarul a obţinut fonduri de la Banca Europeană pentru Investiţii, prin Ministerul Educaţiei şi a construit un liceu modern, care în maxim două luni, îşi va deschide porţile primei promoţii de elevi. Clădirea se află la câţiva paşi de locul în care va „răsări” viitoarea fabrică.
“Liceul este construit în proporţie de 95%. Mai este nevoie de mici finisaje şi mici ajustări pe ici pe colo. Vor învăţa aici nu numai elevii din comună. Chiar am fost întrebat de curând de cineva din Moreni dacă poate să vină şi copilul lui să studieze aici la Dărmăneşti şi i-am spus că vor avea acces toţi cei care doresc să lucreze în acest domeniu al electronicii. ”, a declarat Gheboianu Matei, edilul şef al localităţii.
Investiţie de 5 milioane de lei
În două luni se va face recepţia finală a lucrărilor. Viitorul Liceu Tehnologic va avea două clase paralele, una de mecanică şi alta de electronică, în care se vor şcoli îniţial, peste 40 de tineri. Urmează ca o dată cu absolvenţii să crească şi numărul claselor, aceastea ajungând la opt. clădirea dispune de spaţii pentru realizarea a 8 laboratoare de chimie şi fizică iar valoarea investiţiei se ridică la peste 5 milioane de lei.
Pe lângă liceu, primăria va mai construi o sală de sport, un internat dar şi o cantină.
Vestea că în comuna lor va funcţiona un liceu a fost bine primită şi de cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială. “Pentru şcoală, construiea acestui liceu este o mare oportunitate, având în vedere că localitatea Dărmpăneşti se află la 20 şi ceva de km de Ploieşti, la 20 şi ceva de km de Moreni şi la 35 de km de Târgovişte. Vă daţi seama cât de bine a fost primită în localitate construcţia acestui liceu pentru elevii noştri care în ultima vreme cu greu mai fac faţă navetei”, ne-a spus Sanda Penciu, directoarea Şcolii Gimnaziale Dărmăneşti.
Cadrele didactice sunt gata să îşi îndemne proprii copii să urmeze cursurile viitorului liceu tehnologic. “Dacă îşi va deschide porţile liceu din această toamnă şi va fi profilul de electronică, electromecanică, eu cred că îmi voi da copiii acolo. Dacă nu, sunt nevoită să îi dau la liceele din apropiere. Soţul meu este şomer, eu sunt singurul muncitor din casă şi ar fi bine să fie aproape de casă. Ne-am descurca alftel ştiindu-I aici lângă mine,la câţiva paşi”, ne-a spus şi Mihaela Giurea, institutor la şcoala din Dărmăneşti.
Peste 3600 de CV-uri depuse
Capacitatea de producţie proiectată a fabricii va fi de şapte milioane de unităţi pe an, iar toate componentele electronice, metalice şi din plastic vor fi fabricate în noua unitate de producţie. Lucrările de construcţie vor începe în luna februarie, spune edilul localităţii. Peste 90% din producţia de electronice de la Dărmăneşti va fi destinată exportului, în toată Europa, Rusia, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
În ceea ce priveşte selecţia personalului care va lucra la noua fabrică, investitorul va beneficia de sprijin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa care, în colaborare cu Primăria Dărmăneşti şi Asociaţia „Târgovişte spre Europa”. Până la această oră, peste 3600 de persoane şi-au depus CV-urile. Practic, toată comuna Dărmăneşti va lucra în noua fabrică.
Instruire cu personal calificat
Sute de persoane care vor să se angajaze în viitoarea fabrică au participat la un curs de patru ore ţinut de profesori din Bucureşti. Oamenilor li s-a explicat pe înţelesul lor, modul de lucru în viitoarea fabrică.
“În ultimii ani, în Dâmboviţa, prin climnatul prietenos, vizavi de toţi cei care au dorit să investească la noi, prin facilităţile pe care autorităţile locale au considerat că este bine să le îndrepte către investitori, iată că au condus ca încetul cu încetul, tot mai mulţi investitori să vină către noi”, a declarat Mircea Nistor, director executiv CJ Dâmboviţa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu