miercuri, 16 mai 2012

Modernizări la Valea Mare!

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a fost prezent în localitatea Valea Lungă pentru a urmări stadiul mai multor lucrări, integrate în proiectul “Modernizarea drumuri comunale:
DC 8 VI Gorgota; DC 9 VI Ogrea; DC 9 Tinoasa; DC 10 Valea lui Dan; DC Moşia Mică, DC 2 Băceşti; Reabilitare şi dotare cămin cultural VI, Cricov, comuna Valea Lungă şi înfiinţare centru de asistenţă după programul şcolar” derulat pe Măsura 322 – Îmbunătăţirea vieţii la sate, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Lucrările au demarat în octombrie 2011 iar valoarea proiectului este de 2,5 milioane de euro. La acest moment, per ansamblu, proiectul este executat în pondere de 65%: s-a turnat stratul 2 de asfalt pe DC 2 Băceşti, pe DC 8 Gorgota - Ştubee şi pe DC Moşia Mică; s-a turnat primul strat de asfalt pe DC 10 Valea lui Dan şi pe DC 9 Ogrea; after-school-ul este ridicat, urmând să fie montată învelitoarea din tablă şi să se execute finisajele interioare şi exterioare; la căminul cultural, este decopertată tencuiala şi se lucrează la consolidare prin subzidire. 

Prezent la obiectivele menţionate, preşedintele CJD, Florin Popescu, a evidenţiat importanţa atragerii de fonduri europene în dezvoltarea localităţilor din mediul rural:„Valea Lungă este o localitate de suflet pentru mine pentru că aici am copilărit. Iată că, astăzi, după 4 ani , gospodarul principal al comunei, primarul Viorel Brânduş poate vorbi despre realizări. Ceea ce s-a promis a fost realizat . Vorbim şi despre DJ care face legătura între Moreni şi Pucioasa care a fost asfaltat şi despre care vorbeam cu oamenii în 2008 şi nu credeau că îl vom face niciodată. Spuneau că cine a venit, decât i-a minţit. Iată că, drumul a fost realizat şi investitorii au apărut pentru a crea noi locuri de muncă, pentru că cele două investiţii noi care au apărut aici vor crea aproximativ 90 de locuri de muncă în această localitate care a fost afectată de disponibilizările din domeniul petrolier cât şi de la SC Automecanica Moreni, plus fabrica de confecţii. Acestea au fost privatizate nebenefic statului român, pierzându-se foarte multe locuri de muncă. Aici la Valea Lungă s-a construit şi o sală de sport , s-au reabilitat şi şcolile, s-a construit şi o bază sportivă, s-au asfaltat majoritatea drumurilor din comună, s-a introdus reţea de apă şi canalizare. Despre această zonă, pot să vă spun că beneficiază de fonduri europene şi comuna Vişineşti unde sunt în curs de finalizare lucrările la sistemul de canalizare , s-au început şi asfaltările, apărări de mal la pârâul Cricov care este destul de periculos când sunt inundaţii. La primăria Vârfuri s-au finalizat lucrările de asfaltare, de iluminat electric. La Iedera încep lucrările de alimentare cu apă, în această lună se vor asfalta cca 2 km de drum în satul Colibaşi după ce s-a asfaltat şi satul Ruda. Încet - încet, această vale care fusese uitată de cei dinaintea noastră începe să arate cu adevărat europeană, pentru că astăzi, 9 mai este Ziua Europei şi putem vorbi astăzi de o parte din comunele noastre din judeţul Dâmboviţa că au ajuns să arate cu adevărat european. Cu reţele de apă, cu reţele de canalizare, cu asfalt, cu şcoli moderne, cu toate serviciile necesare unei familii care vrea să trăiască în Uniunea Europeană şi vrea să muncească. Ar fi bine dacă ar fi şi plătiţi ca în Uniunea Europeană, dar acesta este cu totul alt subiect pentru că observaţi cum această criză mondială afectează încet – încet, statele europene”. 

Viorel Brânduş, primarul comunei Valea Lungă a detaliat fiecare lucrare a proiectului: „În proiect avem 11,8 km de drumuri locale asfaltate: DC 9 Ogrea care face legătura cu DJ 710 – DC 8 Gorgota Ştubee – DC 10 Valea lui Dan – DC 2 Băceşti şi DC Moşia Mică. Şi acest pod unde ne aflăm, face parte din proiectul de drumuri. Avem podul peste pârâul Cricov în lungime de 39 de metri, podul peste pârâul Şuviţa în lungime de 28 de m iar de-a lungul drumului, pe DC 9 mai sunt încă 3 poduri mai mici în lungime de câte 8 m fiecare, ce urmează a fi reabilitate. Trebuie să redăm circulaţiei acest pod pentru a nu izola satul Ogrea . Proiectul are o valoare de aproape 2,5 milioane euro şi a fost început în luna octombrie 2011. S-au asfaltat toate drumurile, rămânând pentru asfaltare stratul al doilea pe DC 9 Ogrea şi DC 10 Valea lui Dan. Din multitudinea de proiecte pe care le-am iniţiat acesta are cea mai mare valoare, reuşind să cuprindă aproape toate satele comunei Valea Lungă. În ceea ce priveşte after -school-ul, acesta are o capacitate de 25 de copii, dar de el beneficiază 50 de copii, programul şcolii fiind şi de dimineaţă şi după amiază. În cadrul proiectului integrat avem un ONG care o să se ocupe de finanţarea after-school şi de căminul cultural. 

Totodată, edilul localităţii a ţinut să remarce numărul mare de persoane dornice să investească în zonă, datorită dezvoltării infrastructurii rutiere:”Cea mai importantă lucrare derulată în Valea Lungă, demarată în 2009 cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al preşedintelui Florin Popescu a fost asfaltarea DJ 710 – DJ 710 A între Pucioasa şi Moreni, drum care străbate comuna Valea Lungă pe o lungime de aproximativ 11 km. Până în 2009 erau numai cratere, nu se putea circula, gropile se umpleau cu balast. Acum avem o circulaţie intensă pe DJ710 A , o mulţime de camioane, tiruri trec zilnic dinspre Pucioasa spre Moreni şi invers. Avem în jur de 544 de bucureşteni veniţi în zonă, care şi-au construit case şi au început să aducă şi alţi investitori”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu