miercuri, 16 mai 2012

Pomicultorii damboviteni in lupta cu viermele merelor

Specialiştii de la Unitatea Fitosanitară din Dâmboviţa atrag atenţia că viermele mărului ar putea compromite pâjnă la 80% din producţia de anul acesta.
Vietăţile s-au înmulţit peste măsură din cauza căldurii din ultimele săptămâni şi a lipsei ploilor. Pomicultorii ar trebui să înceapă să stropească merii pentru a combate larvele.
Reprezentanţii Unităţii Fitosanitare spun că virmele atacă acum, când merii înfloresc şi apar primele fructe. Fluturii depun ouă care se transformă în larve şi care intră în fruct. Odată intrat în fruct, producţia este compromisă pentru că mărul fie cade, fie va avea un aspect urât şi va fi plin de bube. În acest stadiu, orice tratament este inutil.

Captură de 40 de adulţi în 24 de ore

Tocmai pentru a vedea cât de mult s-au înmulţit aceste vietăţi, specialiştii au montat mai multe capcane foromonale în care sunt atraşi masculii. Doar în 24 de ore, într-o singură capcană au fost prinşi peste 40 de masculi. Pomicultorii au fost avertizaţi deja să înceapă stropitul.
“Practic la generaţia întâi care este acum sunt două tratamente. Noi am avertizat 8-12 mai, şi 16-20 parcă. Dacă nu e tratat poate cauza pierderi foarte mari”, a declarat Nicolae Manea, coordonator Unitatea Fitosanitară Dâmboviţa.
15% din producţia de anul trecut, afectată
Anul trecut, mai bine de 15% din producţia de mere din judeţul Dâmboviţa a fost afectată de dăunători, însă pagubele ar putea fi mai mari anul acesta, având în vedere condiţiile optime pentru dezvoltarea viermelui. Tratamentele nu sunt deloc ieftine. Pentru un hectar stropit, pomicultorii dau aproape 1000 de lei pe soluţii, iar profitul este în cele mai bune cazuri, de 2 ori mai mare.
“Situaţii mai grave, ca de obicei, sunt în  corpul Brana, acolo unde mai sunt şli ceva focare de infecţie şi aici este marea problemă. Deci dacă avem plantaţii neîngrijite, vecinii vor avea probleme indiferent câte tratamente vor aplica şi la fel cei care nu aplică ovolarmicide sau insecticide sistemice  vor avea probleme în partea a doua, cu generaţiile a doua şi a treia la vierme”, a explicat Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţa.
Preţuri mai mari
Cine mai are mere din producţia de anul trecut le vinde acum cu 1,2 – 1,5 lei pe kg, însă preţul lor s-ar putea dubla în primăvara viitoare dacă pierderile vor fi mari. În medie, dintr-un hectar cultivat cu mere se scot între 15 - 30 de tone. În Dâmboviţa există peste 4.300 de hectare cultivate cu mere, mare parte pe Valea Dâmboviţei şi în zona Voineşti, acolo unde este cel mai renumit bazin pomicol din ţară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu