vineri, 8 iunie 2012

Atentie la vot."Suveica "."Biblia " sau "Stampila cu elastic" printre cele mai populare metode de fraudare

Fraudare alegerilor este un subiect care revine in prim-plan,din 1990 incoace.la  fiecare scrutin electoral.In ultimii ani insa metodele de fraudare alegerilor au devenit mai sofisticate decat erau acum  aproape 20 de  ani.
Cu toate ca legea pedepseste foarte dur frauda electorala .numarul celor sanctionati este doar de ordinul zecilor,  Autoritatile in drept inchizand ochii inclusiv in situatiile flagrante.

 Cine sunt cei care concep si conduc efectiv actiunile de fraudre se stie:de regula ,ei sunt activistii de linia a doua a fililei locale  unui partid politic(liderii marcanti nu se implica din ratiuni de imagine).Acestia au de multe ori complici,persone din sfera zonei interlope locale,"omeni buni l toate" sau simpatizanti ai partidului respectiv dotati cu spirit inventiv.Toti acesti "factori" opereza in afara sectiilor de votare. In interior ,cei cre se pot deda la fraude sunt reprezentati ai partidelor din sectiile de votare si presedintii/vicepresedintii acestora.
Precizam ca nu genereralizam,ci dor aratam care sunt categoriile de persoane care prin natura rolului pe care il detin pot participa la comitere de fraude. "Personalul" sectiilor de votare are posibilitatea de  comite fraude si dupa incheiere procesului de votare.

Fraude in afara sectiilor de votare
Mita electorala-acordare de bani(de regula intre 100.000 lei vechi-un milioan de lei vechi):de plase/pachete cu produse alimentre,diverse alte promisiuni-este una dintre formele cele mai des intlanite de fruda electorla.De regula sunt mituiti alegatorii cu un nivel de eductie redus,cei cu venituri modeste-in special personele care beneficiaza de ajutor social-si nu in ultimul rand pensionarii.De asemene,categoria de alegatori care poate fi mituita nu cunoaste decat in mica masura sau chiar deloc candidatii si programele lor.
Fruda propriu-zisa se relie  in general prin metoda:suveica".astfel "Organitorul"vine cu bani in buzunar si cu buletinele stampilte pe cine trebuie.Ei stau la colt de strada,iar in acest timp apar "clientii".Contra unei sume de bani acestia se duc la vot si pun in urna buletinul primit in afara sectiei de votare,iar pe celalalt pe care-l primesc de la comisia de votare il duc afara.Primesc banii cand predau buletinul gol.Operatiune se poate repeta la infinit cu un singur buletin de vot.Alte metode:"Foto"-intrarea in cabina de vot cu telefonul mobil cu camera pentru fotogrfiere votului-este de asemene,des utilizata de cei care voteaza pe bani."Biblia-se cauta oameni nevoiasi si credinciosi(numele sunt date de regula de preot),care oricum spune si la slijba,in biserica,cu cine trebuie votat,de preferinta batranii.Contra unei sume modice cei laesi jura cu mana pe biblie ca vor vota cum li se indica. Metoda este utilizata in mediul rural si de regula functioneza 100%

Fraude in sectiile de votare 
Falsificarea directa  rezultatului votarii,se anuleaza intentiont buletinele de vot le"contracandidatilor",se falsifica procesele-verble,etc.
Printre metodele de operare exista"Stmpila cu elastic-se leaga in jurul incheieturii de la mana cu un elastic o stampila si in timpul numaratorii se stampileaza buletinele contracandidatului,provocand astfel anularea votului respectiv.Este o metoda folosita pe scra larga in mediul rural si in orasele mici si izolate."Procesul verbal facut de acasa"-se practica cu precadere in localitatile mici si izolate.Presedintele sectiei de votare are un proces-verbal"gata facut" /Dupa numratoare,cei din sectia de votare primesc de la sef cateva pahare cu bautura pentru ca s-a termint treba(procesul electoral) si profitand de neatentia"chefliilor,acesta le da la semnat falsul proces verbal:"Post vot"-presedintele sectiei de votare are un formular de proces -verbal in alb pe care il completeaza si-l semneaza fals pe drumul de la sectie la bec.
Se practica de asemenea,in localitati din mediul rural"Votare proportionla"-in cazul in care la sfarsitul zilei ramane un numar de buletine nefolosite,reprezentatii partidelor cad de acord sa le imparta intre ei si sa le introduca in urna.
De regula ,metoda este utilizata in sectiile mici,unde nu exist observatori si e greu de depistat""Maradona-in unele clipe de neatentie  colegilor din sectia de votare la numaratoarea voturilor,cand anumite buletine se muta dintr-un teanc intr-altul.
Se practica in sectiile de votare mari si cand nu exista riscul renumararii voturilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu