marți, 26 iunie 2012

StiriDambovita - droguri si proiecte


Încă din anul 1987, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit ca 26 iunie să fie celebrată drept Ziua Internațională de Luptă Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri. Scopul acestei decizii a fost de a reaminti statelor membre țelul comun de a lupta pentru o societate internațională fără droguri.

Astfel, în întreaga lume, cu prilejul acestei zile, instituții publice și reprezentanți ai societății civile se mobilizează pentru a atrage atenția opiniei publice și decidenților politici asupra pericolului pe care flagelul drogurilor îl reprezintă asupra securității și sănătății publice, dar și asupra fiecărui individ consumator.
Necesitatea conștientizării acestui pericol reiese, cu atât mai mult cu cât, datele publicate periodic de instituțiile abilitate pun în evidență, creșteri ale consumului de droguri ilegale în anumite regiuni ale lumii, schimbări de patternuri în alte regiuni, precum și apariția și creșterea consumului unor substanțe noi cu proprietăți psihoactive deosebit de dăunătoare asupra sănătății celor care apelează la ele.
Din datele prezentate în Raportul Național privind drogurile, 2011, de Agenția Națională Antidrog – instituție cu rol de coordonare a politicilor antidrog, la nivel național – reiese faptul că, în anul 2010, în rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani, se înregistra o creştere a consumului de droguri ilegale şi de sedative şi/ sau tranchilizante, precum şi apariţia cconsumului de SNPP, comercializate sub numele de „droguri legale sau „etnobotanice”. Astfel, dintre drogurile ilegale, cel mai consumat era canabisul -1,6%, urmat de ecstasy – 0,7%, heroină – 0,3% şi cocaină – 0,3%.
Având în vedere toate aceste argumente și în acest an, Agenția Națională Antidrog implementează, în perioada aprilie – decembrie 2012, o campanie de prevenire a consumului de SNPP, denumită „PREA REBEL SĂ FII CONDUS”, ce se adresează cu precădere grupului populațional cel mai expus la experimentarea consumului de droguri, cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani.
La nivelul județului Dâmbovița, Centrul Antidrog implementează această campanie, cu vârf de activități în săptămâna 25-29.06.2012 în scopul conștientizării tinerilor asupra pericolelor bio-psiho-sociale la care se expun prin consumul de droguri. Activitățile organizate în această perioadă sunt orientate către grupuri de copii și tineri expuși la riscul de a consuma droguri, în anumite locuri pe care aceștia le frecventează pentru petrecerea timpului liber și constau în: jocuri și concursuri distractive cu tematică antidrog, proiectare de filme tematice, discuții interactive, campanie stradală și panotaj cu materiale informative antidrog și de promovare a serviciilor oferite de Centrul Antidrog Dâmbovița.
Instituțiile partenere pentru marcarea Zilei Internaționale Antidrog, la nivel județean, sunt: Crucea Roșie Dâmbovița, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul Public Județean de Tineret, Turism și Sport, DGASPC Dâmbovița prin Complexul de Servicii Sociale „Floare de Colț”, Asociația „PROVITA 2003” Târgoviște, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu