vineri, 16 noiembrie 2012

Ce mănâncă dâmboviţenii de post?

Postul Crăciunului a început pe data de 14 noiembrie şi se va  termina pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun şi este al doilea post ca importanţă după cel al Paştelui fiind mai puţin aspru.

Cei care ţin postul Crăciunului au dezlegare la peşte în toate sâmbetele şi duminicile, dar şi de sărbătorile mari, respectiv 21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 30 noiembrie – ziua Sfântului Apostol Andrei, 6 decembrie – ziua Sfântului Nicolae, de Sfântul Nicolae, 13 decembrie, de Sfântul Ierarh Dosoftei şi 18 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. În ziua de Ajun se ţine post negru şi se mănâncă tocmai seara grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. De Crăciun se mănâncă de dulce.
În această perioadă, o parte dintre dâmboviţeni au renunţat la carne, ouă, lapte, alţii le-au înlocuit cu cele pe bază de soia. În meniul acestora regăsim ghiveciul de legume, mâncarea de ciuperci şi de fasole, salatele de crudităţi şi chiftelele de cartofi. De asemenea unii au luat cu asalt tarabele de fructe din piaţă în speranţa că îşi vor putea păcăli apetitul. Alte alimente consumate de români în post sunt: pateul vegetal, halvaua, orezul şi nucile, dar şi varza, spanacul, urzicile şi ardeii umpluţi cu orez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu