Postul Crăciunului a început pe data de 14 noiembrie şi se va
termina pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun şi este al doilea post ca
importanţă după cel al Paştelui fiind mai puţin aspru.
Cei care ţin postul Crăciunului au dezlegare la peşte în toate
sâmbetele şi duminicile, dar şi de sărbătorile mari, respectiv 21
noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 30 noiembrie – ziua
Sfântului Apostol Andrei, 6 decembrie – ziua Sfântului Nicolae, de
Sfântul Nicolae, 13 decembrie, de Sfântul Ierarh Dosoftei şi 18
decembrie, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. În ziua de
Ajun se ţine post negru şi se mănâncă tocmai seara grâu fiert îndulcit
cu miere, poame, covrig sau turte din făină. De Crăciun se mănâncă de
dulce.
În această perioadă, o parte dintre dâmboviţeni au renunţat la carne,
ouă, lapte, alţii le-au înlocuit cu cele pe bază de soia. În meniul
acestora regăsim ghiveciul de legume, mâncarea de ciuperci şi de fasole,
salatele de crudităţi şi chiftelele de cartofi. De asemenea unii au
luat cu asalt tarabele de fructe din piaţă în speranţa că îşi vor putea
păcăli apetitul. Alte alimente consumate de români în post sunt: pateul
vegetal, halvaua, orezul şi nucile, dar şi varza, spanacul, urzicile şi
ardeii umpluţi cu orez.
ZI de ZI o stire noua. Fii la curent cu tot ce se intampla in judetul tau,Cel mai tare blog din Dambovita,stiri de ultima ora,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu