Din păcate, nu câştigă populaţia, ci intermediarii din pieţe. La Târgovişte, barabulele se vând cu preţuri cuprinse între 1 şi 1,5 lei.
La rândul lor, producătorii spun că nu-şi acoperă cheltuielile, care au ajuns anul acesta la 10.000 de lei.
“Faceţi un calcul simplu. La 30 de tone producţie la hectar, cu 30 de bani kilogramul, ieşim pe pierdere. Situaţia este şi mai grea, dacă te-ai împrumutat la bancă să cultivi pământul”, afirmă Vlad Ion, primarul comunei Lunguleţu.
Legumicultorii mai au un of. Nu li se pare normal ca statul să ajute cu aceeaşi sumă de bani şi pe cei care nu-şi lucrează pământul, şi pe cei care-l cultivă. „În ţările europene, sunt sprijiniţi cei care produc. Practic, noi ne batem cu ei în subvenţii. În România, 110 euro/hectar primesc eu, care muncesc terenul şi tot 110 euro ia şi vecinul care nici nu ştie să dea cu sapa”, spune un cultivator.
„Eu am băgat 90 de milioane în cartofi şi tare mi-e teamă că nu-i voi scoate. Am cumpărat sămânţa cu 1,5 lei kilogramul şi acum vindem şi cu 20 de bani. Mă gândesc să nu păţim acelaşi lucru şi cu varza, dar asta e tradiţia noastră. Mergem înainte. Statul ar trebui să subvenţioneze preţul, astfel încât să rămână la un nivel care să-i avantajeze şi pe producători, şi pe clienţi”, crede Marian Şerban, primarul de la Poiana.
La rândul lor, producătorii spun că nu-şi acoperă cheltuielile, care au ajuns anul acesta la 10.000 de lei.
“Faceţi un calcul simplu. La 30 de tone producţie la hectar, cu 30 de bani kilogramul, ieşim pe pierdere. Situaţia este şi mai grea, dacă te-ai împrumutat la bancă să cultivi pământul”, afirmă Vlad Ion, primarul comunei Lunguleţu.
Legumicultorii mai au un of. Nu li se pare normal ca statul să ajute cu aceeaşi sumă de bani şi pe cei care nu-şi lucrează pământul, şi pe cei care-l cultivă. „În ţările europene, sunt sprijiniţi cei care produc. Practic, noi ne batem cu ei în subvenţii. În România, 110 euro/hectar primesc eu, care muncesc terenul şi tot 110 euro ia şi vecinul care nici nu ştie să dea cu sapa”, spune un cultivator.
„Eu am băgat 90 de milioane în cartofi şi tare mi-e teamă că nu-i voi scoate. Am cumpărat sămânţa cu 1,5 lei kilogramul şi acum vindem şi cu 20 de bani. Mă gândesc să nu păţim acelaşi lucru şi cu varza, dar asta e tradiţia noastră. Mergem înainte. Statul ar trebui să subvenţioneze preţul, astfel încât să rămână la un nivel care să-i avantajeze şi pe producători, şi pe clienţi”, crede Marian Şerban, primarul de la Poiana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu