joi, 24 noiembrie 2011

PAGUBĂ. În lipsa depozitelor, ţăranii sunt nevoiţi să-şi vândă rapid producţia agricolă la preţuri foarte mici

Recolta bună i-a îngropat pe ţărani în datorii 
20 de bani kilogramul de varză, 30 de bani kilogramul de cartofi, 50 de bani kilogramul de mere. Acestea sunt preţurile cu care ţăranii sunt obligaţi acum să-şi vândă recolta. În aceste condiţii se naşte întrebarea: la ce le-a folosit acesstora anul agricol excepţional care a fost 2011?

Nici măcar într-un an agricol bun, cum e 2011, ţăranul român nu e fericit. Deşi pământul a dat rod bogat, oamenii care muncesc ogorul cât e ziua de lungă, din primăvară până-n toamnă, se caută acum prin buzunare şi văd că sunt goale. Nu s-au ales cu mai nimic, deşi au vândut stive de varză şi de cartofi, tone de mere sau munţi de cereale. 

Am colindat zilele trecute prin mai multe sate din judeţul Dâmboviţa, stând de vorbă cu oamenii. Toţi se plâng din cauză că nu există un sistem eficient de colectare şi comercializare a mărfurilor agricole. Mulţi nu au posibilitatea să-şi transporte marfa în pieţele din marile oraşe. Dar şi acolo, dacă ar ajunge, nu mai au loc de intermediari. Şi atunci ţăranii stau în poarta casei sau pe marginea şoselei şi aşteaptă să vină samsarii, să le cumpere roadele pământului.
Plus de asta, ţăranul e presat să-şi vândă marfa pe mai nimic, de teamă să nu se strice. Cu atât mai mult cu cât în acest an recolta e mare. Dacă n-o vinzi repede, se strică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu