vineri, 20 aprilie 2012

În martie, ITM a găsit 49 de angajaţi la negru, iar un patron s-a ales cu dosar penal

În luna martie 2012 I.T.M. Dâmboviţa a efectuat o serie de controale ce au vizat relaţia salariat – angajator din punct de vedere al respectării legislaţiei muncii.
În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 165 de controale din care 51 de angajatori au fost sancţionaţi pentru: neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă în urma controalelor anterioare, munca la negru şi lipsa inregistrării Revisal. S-au aplicat  amenzi în valoare de 340.000 de lei.
În acţiunile de control privind munca nedeclarată s-a colaborat cu reprezentanţi ai Gărzii Financiare, I.J.P., Jandarmeriei. Au fost identificate 49 de persoane prestând activitate fără încheierea contractelor de muncă pentru 21 de angajatori care au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 330.000 de lei.
În cursul lunii martie au fost organizate 3 campanii care au vizat domeniile: construcţii, panificaţie, silvicultura, toate acestea având drept scop depistarea cazurilor de muncă fără forme legale şi verificarea respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă. În domeniul construcţiilor din 17 angajatori controlaţi, 6 angajatori practicau munca la negru. 5 dintre ei au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 130.000 de lei, iar unul a fost trimis către organele de cercetare penală întrucât folosea mai mult de 5 persoane fără întocmirea documentelor de angajare. În total au fost identificate 22 de persoane prestând activitate fără contracte individuale de muncă. Pe probleme legate de securitate şi sănătate în muncă, în acest domeniu, s-au aplicat 17 avertismente şi 6 amenzi în valoare de 25.000 de lei. Cele mai multe deficienţe constatate se refereau la lipsa protecţiei privind lucrul la înălţime prin neacordarea echipamentelor de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti şi bocanci). În domeniul panificaţie, din 15 angajatori controlaţi, unul a fost sancţionat cu amendă în valoare de 10.000 de lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără forme legale. Acţiunile de control în acest domeniu s-au efectuat în timpul nopţii. Pentru neasigurarea condiţiilor de muncă din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă toţi cei 16 angajatori controlaţi au fost sancţionaţi cu avertismente şi amenzi în valoare de 12.000 de lei. În urma controalelor s-a constatat că multe echipamente de muncă nu erau legate la centura de împământare a unităţii iar  controlul medical periodic nu era efectuat. În domeniul silviculturii nu au fost inregistrate cazuri de muncă la negru, în schimb s-a constatat, la unii angajatori, lipsa evidenţierii reale a orelor lucrate de către salariaţi.
Din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi 10 angajatori, aplicându-se 19 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 25.000 de lei. Deficienţele constatate au fost: neefectuarea reviziei periodice a echipamentelor de muncă, neîntocmirea proiectului de execuţie a lucrărilor de exploatare forestieră, organizarea necorespunzătoare a activităţii de prevenire şi protecţie. Rodul acestor campanii este evidenţiat prin creşterea numărului contractelor de muncă încheiate în această perioadă şi consecinţele ce decurg din acest aspect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu