Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa
Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului
Administraţiei şi Internelor, aproape un milion de români îşi
sărbătoresc onomastica, astăzi, 23 aprilie, cu ocazia Sfântului
Gheorghe.
Sfântul Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creştină, şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conţină date despre viaţa sa. Ceea ce se ştie despre el a fost scris ulterior, în Evul Mediu.
Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armata romană şi, parcurgând ierarhia militară, s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sfântul Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţamintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa.
Conform datelor furnizate de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea bărbaţilor se numesc Gheorghe, Ghiorghe, George, Gheorghiţă, Ghiorghiţă, dar şi Ghiţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu