miercuri, 11 aprilie 2012

Masa de Paşti şi neplăcerile ei!

După o perioadă îndelungată de post, cu toţii vom râvni la preparatele tradiţionale de pe masa de Paşti .
Ouăle, pasca, ciorba de miel, friptura şi cozonacul sunt doar câteva dintre bunătăţile care ne ispitesc şi cum românul e pofticios de fel, în zilele de după sărbătoarea Învierii apar şi primele probleme nedorit, de la indigestie până la toxiinfecţiile alimentare şi în cele mai grave situaţii accidentele vasculare. Alimentele pe bază de carne şi ouă sunt mai greu de digerat, mai ales dacă acestea sunt consumate în exces. Balonarea, greaţa, arsurile şi durerile stomacale sunt primele semnale ale indigestiei. În primă instanţă medicamentele pot calma dezechilibrul din organism, însă în unele cazuri aceste stări se accentuează ajungându-se la dureri în piept şi îngălbenirea pielii. Aceste semne cer prezentarea imediată la camera de gardă. Riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare este mult mai mare în preajma Sărbătorilor Pascale din cauza abuzului de alimente care conţin multe grăsimi, sare şi zahăr.

Pentru a petrece liniştiţi alături de familie şi prieteni, medicii nutriţionişti oferă ca de fiecare dată câteva sfaturi utile:

-evitarea consumului de carne care provine din tăieri clandestine;

-păstrarea alimentelor uşor digerabile la frigider(ouă, maioneză,creme);

-prepararea cremelor şi a prăjiturilor cu ouă de găină şi nu cu cele de raţă sau gâscă;

-evitarea combinaţiilor de alimente grase, condimentat, cu alcoolul, cofeina şi sucurile carbogazoase;

-pauze de cel puţin 30 de minute între felurile de mâncare;

-consumul de fructe care să stimuleze digestia;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu