sâmbătă, 21 aprilie 2012

Pentru ei, radioamatorismul este mai mult decât o pasiune

Pe 18 aprilie a fost Ziua Mondială a Radioamatorismului, o zi importantă pentru câteva persoane din județul nostru, care și-au dedicat ani din viață acestui sport, iar pasiunea cu care l-au practicat le-a adus, unora dintre ei recunoaștere și premii importante.
În plus, radioamatorismul este un hobby care se dovedeste că are și o utilitate publică, numeroase fiind cazurile în care radioamatorii au intervenit cu competență în situații de urgență.
Din acest motiv ne-m gândit să vorbim cu doi dâmbovițeni care au deslușit tainele acestui sport și au obținut satisfacții de fiecare dată când l-au practicat, mai puțin materiale, așa cum ne-au mărturisit chiar ei. Primul dintre ei, Pavel Babeu, directorul Asociației Județene de Radioamatorism, sport ce funcționează ca secție în cadrul Clubului Sportiv Municipal Târgoviște, recunoaște că a dezvoltat o pasiune pentru Radio Orientare sau „vânătoarea de vulpi”, așa cum era cunoscută odată această disciplină sportivă, o pasiune, însă, costisitoare. Cu toate acestea, premiile obținute până acum de el și de echipa sa la concursurile la care au participat fac să merite tot efortul. Anul trecut, echipa de Radio Orientare a CSM a obținut 11 titluri naționale, iar anul acesta și-a propus același număr de premii. Săptămâna viitoare, sportivii vor participa la Cupa Decebal, un concurs cu tradiție, de unde speră să vină și cu premii. Echipa va fi formată din cinci membrii, din care vor face parte și Pavel Babeu, cunoscut  cu indicativul de emisie-recepție Y09TW, împreună cu fiul acestuia, Alexandru, care îi calcă pe urme tatălui, tânărul sportiv de numai 18 ani având în palmares până acum numeroase trofee obținute la concursuri importante. Și fiica domnului Babeu, Iustina, împarte aceeași pasiune cu tatăl și fratele său, fiind deja cunoscută în domeniu, prin prisma premiilor obținute cu multă muncă până acum. De menționat este și faptul că cei doi, tată și fiu, au publicat, în urmă cu doi ani, la Târgoviște, și un ghid de Radio Orientare, foarte util celor care vor să cunoască mai multe despre tainele acestui sport.

Tinerii de astăzi nu sunt pregătiți să abordeze domeniul radioamatorismului
Alin Săndulache este un alt dâmbovițean care a făcut o pasiune pentru radioamatorism, mai ales că provine dintr-o  familie care nu este deloc străină de acest sport. Competițiile sportive nu sunt, însă, o prioritate pentru el, fiind mai preocupat de noi descoperiri în domeniul sistemelor de comunicații. Ne-a nărturisit, însă, că există și radioamatori din județul nostru care participă și câștigă premii importante în competiții, unul dintre aceștia fiind Ionuț Pițigoiu, Chiar dacă este un sport frumos, care merită tot efortul, Alin Săndulache recunoaște că bazinul din care pot fi luați tinerii care să-l poată practica este unul foarte sărac, pentru că actualul sistem de învățământ  produce tineri care  “nu au capacitatea necesară pentru a aborda un asemenea domeniu”, cunoștințele lor despre comunicare rezumându-se la messenger sau facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu