joi, 12 aprilie 2012

Puţini producători dâmboviţeni îşi permit să folosească sămânţă cu certificat de calitate

 Deşi ar trebuie să se constituie într-una dintre principalele activităţi  pentru obţinerea unei recolte de bună calitate, producătorii agricoli dâmboviţeni nu se înghesuie să producă sămânţă certificată.
 Cu siguranţă, însă, costurile foarte mari pe care le presupune certificarea contribuie la acest lucru. Pentru un producător care vrea să  se autorizeze pentru producerea de material săditor certificate, taxa ajunge până la 600 de lei.
Din cei peste 100 de producători şi comercianţi de sămânţă certificată înregistraţi în judeţul nostru, din care 12 anul acesta, în 2011, doar 28 au colaborat cu Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Dâmboviţa pentru a produce sămânţă certificată. Alţi 14 agenţi economici s-au înscris la ITCSMSD Dâmboviţa, pentru a multiplicarea de material săditor, dar înscrierile continuă.  Suprafaţa înscrisă pentru multiplicare până acum este de 940 de hectare, cea mai mare parte pentru grâu. Pentru producerea de seminţe, operatorii interesaţi trebuie să depună declaraţii de multiplicare, să primească inspecţia inspectorilor oficiali pe teren şi certificarea în câmp, care se încheie prin eliberarea actului de control în câmp. După această fază, urmează certificarea seminţei care a fost produsă în câmp, în laborator, dupa ce este prelucrată prin selectare şi însăcuire. Cea mai mică contravenţie aplicată celor care vând sămânţă necertificată (sămânţa care nu are un document de calitate) este de 2000 de RON, iar cea mai mare ajunge până la 12.000 de RON.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu