vineri, 1 iunie 2012

Procesul judecătoarei Maria David, amânat


Magistraţii instanţei supreme au fost nevoiţi să amâne, vineri, judecarea dosarului de corupţie al fostei judecătoare de la Secţia Civilă a ÎCCJ Maria David, după ce acesteia i s-a făcut rău în sală, fiind necesară intervenţia personalului medical.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 11 iunie.
Judecătoarea Maria David de la Secţia civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie rămâne în arest, după ce magistraţii instanţei supreme au respins luni cererea acesteia de punere în libertate sub control judiciar.
Maria David a fost arestată pe 29 februarie, pentru trafic de influenţă, iar la 1 martie, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea ei din funcţia de judecător la Secţia Civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în urma punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa de procurorii DNA.
Pe 21 martie, procurorii  anticorupţie au trimis-o în judecată pe Maria David. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie – decembrie 2009, judecătoarea Maria David a pretins şi primit de la un denunţător suma de 200.000 de euro. În schimb, judecătoarea i-a promis că va interveni pe lângă magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti care judecau contestaţia în anulare formulată de denunţător şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului. Cel în cauză formulase contestaţia în anulare cu scopul de a obţine anularea unei decizii penale a aceleiaşi instanţe, în urma căreia fusese condamnat la 3 ani de închisoare în regim de detenţie pentru evaziune fiscală .
La data de 10 decembrie 2009, acţiunea fost admisă în principiu, însă, la data de 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia în anulare ca nefondată. Ulterior, împotriva aceleiaşi decizii de condamnare, cel în cauză a formulat şi o cerere de revizuire care a fost respinsă de Judecătoria Târgovişte la data de 15 noiembrie 2011.
În acest context, spun procurorii, în perioada ianuarie – februarie 2012, judecătoarea Maria David a primit de la denunţător, în mai multe tranşe, suma totală de 4.000 de euro şi 3.800 lei şi a mai pretins încă 110.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti care judecau recursul formulat de denunţător împotriva sentinţei Judecătoriei Târgovişte şi că îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acestua. Însă, pe 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins şi acest recurs.
În dosar, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra a două imobile aparţinând judecătoarei.
Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători a încuviinţat, în 28 februarie, percheziţia la imobilele deţinute, reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei Maria David, iar în 29 februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a acesteia, pentru 29 de zile.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu