marți, 14 august 2012

Investitii cu profit rentabil !


Nelu Moraru, din satul Poiana Trestiei, comuna Cosminele din judeţul Prahova, este un polivalent. Cunoaşte şi a practicat mai multe meserii, dar s-a apropiat de agricultură, datorită căreia este acum cunoscut în întreaga ţară. Este primul cultivator din România care a adus din Belgia butaşi de mur altoit şi a creat, în urmă cu 8 ani, între dealurile prahovene o plantaţie de toată frumuseţea. Este mulţumit de activitatea pe care o desfăşoară acasă, în linişte şi cu suficiente beneficii.
Cultivarea murului altoit, cel puţin deocamdată, este o activitate agricolă deosebit de rentabilă. Nea Nelu Moraru din Poiana Trestiei ne-a convins de acest lucru.
Ne-a spus că investiţia iniţială nu este foarte costisitoare şi poate fi amortizată în nici doi ani. Butaşii de mur se plantează pe rânduri situate la 2 metri distanţă, iar între plante se lasă câte un metru. În al doilea an de cultură, gospodarul trebuie să realizeze bolta de susţinere a plantelor. Fiindcă verile au devenit din ce în ce mai secetoase, trebuie să luaţi în calcul şi realizarea unei instalaţii pentru irigat, însă nu este nevoie în zonele unde lipsa apei nu crează probleme agricultorilor.
Valorificarea murelor nu mai reprezintă o problemă. Marfă să fie, că persoane dornice să cumpere mure există în toată ţara! Fructele care nu se vând sunt transformate în dulceață, lichior şi ţuică de mure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu