duminică, 30 decembrie 2012

Beneficiile crengutei de vasc !

Vâscul este unul dintre elementele nelipsite de pe lista de cumpărături de Revelion.
Fie că au auzit la prieteni şi rude, fie că vor să fie în rândul celorlalţi sau pur şi simplu pentru îmbodobirea casei, românii nu uită să achiziţioneze în fiecare an ramura de vâsc pe care o pun deasupra uşii.
Vâscul este o plantă  care se dezvoltă şi trăieşte în alţi copaci ca: plopul, salcia, mesteacănul, stejarul. De la aceasta plantă, în medicina naturista se folosesc numai frunzele, bobiţele fiind considerate toxice. Tratamentul pe bază de vasc este foarte bun pentru echilibrarea tensiuni arteriale, dar şi pentru tratarea afecţiunilor vasculare, boli ale sistemului nervos şi afecţiuni ale sistemului respirator, precum tusea şi astmul. Un secret este acela că pentru prepararea ceaiurilor şi a medicamentelor din vâsc trebuie folosit doar cel cules din măr.
Dincolo de aspectele curative, vâscul este folosit şi pe post de amuletă. Aşa cum aminteam la începutul articolului, vâscul este prezent în casele oamenilor în noaptea dintre ani şi sub vâsc se sărută îndragostiţii. Sărutul cuplurilor sub vâsc este simbolul prieteniei şi statorniciei dar şi al păcii şi bucuriei. Se spune că vâscul aduce noroc, spor în casă, sănătate şi alungă bolile. El a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri atât de celţi cât şi de druizi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu