joi, 7 februarie 2013

Cioburi de speranţă - Poliţişti mânjiţi cu sânge şi cu bani

"Atunci cand treci prin evenimente dramatice, cand realizezi ca intr-o secunda trecuta puteai sa pleci in nefiinta, ai o senzatie ciudata.


Te trezesti deseori privindu-te din exterior si iti doresti sa intorci timpul, astfel incat acel eveniment sa nu fi avut loc. Cauti sa revii la starea initiala, anterioara momentului respectiv si realizezi ca ai devenit alt om, mai temator sau mai intelept.

Sunt oameni care cred ca detin adevarul absolut, oameni care cred ca sunt infailibili, oameni carora le plac femeile, alcoolul, oameni care divorteza sau care-si pierd sotiile in floarea varstei, oameni care isi inteleg rostul si altii care si-l cauta toata viata. Din una dintre aceste categorii fac si eu parte si nu uitati ca si politistii sunt oameni.

Nu vreau sa credeti ca eu am fost “ sfant”, am gresit de multe ori si in viata si in activitate, dar va spun ca niciodata nu am fraternizat cu hotii, violatorii si criminalii sau alte categorii de escroci sau interlopi.

Prin 2007 aveam ,o data-n plus, sa fiu revoltat de activitatea unor colegi cu functii de raspundere. Se comisese un omor, undeva intr-un oras din Dambovita, un tanar omorase prin injunghiere un barbat mai in varsta, conditia victimei fiind una precara.

Desi toate probele si martorii indicau clar autorul faptei, doi comisari sefi incercau sa o scalde si sa puna in carca unui iresponsabil fapta.

Numai unul dintrei ei primise cam o suta de milioane vechi pentru acest lucru, celalalt avea alte afaceri cu tatal autorului. Promisesera ca asasinul nu va ajunge la inchisoare, dar ceilalti politisti le stricasera planurile si arestasera autorul omorului.

Unul dintre comisari a trebuit sa-si vanda autoturismul pentru a inapoia banii familiei criminalului si apoi, cand au inceput sa se efectueze verificari s-a pensionat. Cel de al doilea avea sa faca acelasi lucru, o luna mai tarziu, dupa ce falsificase niste probe de sange ale unui conducator auto care comisese un accident in stare de ebrietate.

Aceste fapte au facut obiectul unor dosare penale, nu cunosc rezultatul cercetarilor, eu nu am facut altceva decat sa punctez acuzatiile aduse celor doi. Pot sa mai spun un singur lucru, chiar daca faptele au fost musamalizate, a ramas o pata si un semn de intrebare.

Privesc astazi pe tinerii politisti si as vrea sa cred ca prea putini vor ajunge in situatii ca cea de mai sus, din pacate mai sunt si astazi in aparat politisti care de mult ar fi trebuit sa lase locul celor mai tineri, dar care se incapataneaza sa ramana acolo.

Va urma"

DD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu