marți, 17 ianuarie 2012

Centrul Vechi al Târgoviştei, după model european

Administraţia Târgoviştei lucrează de zor pentru reamenajarea, din punct de vedere peisagistic, a centrului vechi istoric. Este cadoul pe care-l vor primi locuitorii oraşului în această primăvară. Esplanada dintre clădirea Primăriei şi Aula Universităţii Valahia nu a fost cuprinsă în proiectul european de reabilitare a centrului vechi, aşa că municipalitatea asigură fondurile necesare pentru modernizare din bugetul local.
“S-a făcut totul pentru a da o imagine unitară şi modernă centrului vechi istoric. Nu va exista niciun centimetru pătrat de spaţiu verde care să nu fie irigat prin aspersoare. La final, vom trage linie şi vom vedea cât ne-a costat. Datorită timpului, care nu permite în această perioadă a anului plantarea de arbuşti ornamentali, vom face această operaţiune la primăvară, fiindcă este păcat de Dumnezeu să ne batem joc”, spune primarul Gabriel Boriga.
 <!-- more -->

Sistem de irigare computerizat


Instalaţiile de udare vor fi legate la un computer care va comanda debitul de apă, între orele 6.00 – 20.00. Tuturor acestor dotări moderne li se vor adăuga mobilier stradal, coşuri de gunoi, jardiniere, borduri noi şi stâlpi de iluminat stradal. Târgoviştenii se vor putea bucura atunci când se vor plimba pe Centrul Vechi nu doar de un tărâm verde şi frumos, ci şi de o fântână arteziană cu jet de apă vertical, după model european. De asemenea, promenada nu le va mai fi întreruptă de şmecherii care vor să ajungă cu maşinile luxoase până lângă mesele teraselor care se deschid în timpul verii. Deja au fost montaţi bolarzi mobili, acţionaţi din telecomandă, care opresc accesul pe Centrul Vechi. "Este un sistem pe care-l găsim în toate oraşele civilizate din Europa. Şi în România poate fi văzut la Braşov, la Sibiu. Uşor-uşor, Târgoviştea intră în rândul oraşelor moderne, europene", crede primarul Gabriel Boriga.

În această zonă se va construi anul viitor şi un centru de informare turistică. Proiectul va fi finanţat în procent de 98% din fonduri europene nerambursabile. Contribuţia municipalităţii este de doar 9.000 de lei din cei 626.000 de lei, cât se vor cheltui pentru materializarea acestei investiţii. Clădirea va măsura 60 de metri pătraţi şi va fi din sticlă. În acest spaţiu, turiştii vor găsi toate informaţiile cu privire la obiectivele existente în judeţ. De asemenea, vor putea accesa sistemele de informare interconectate: rezervare on-line, programe de conferinţe şi evenimente culturale etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu