Asistenţii care lucrează la Centrul de de Asistenţă Medico-Socială din comuna dâmboviţeană Niculeşti au ajuns să trăiscă de pe o zi pe. Cei 30 de angajaţi au ajuns în a treia lună de muncă “benevolă” pentru că nu şi-au mai primit salariile. Mulţi dintre ei o duc mai rău decât asistaţii de la centru. Nu şi-au mai achitat facturile sau ratele de trei luni, iar bancherii la bat la uşă în prag de sărbători. Niciunul dintre ei nu se mai gândeşte la ce va pune pe masa de Crăciun.
“Ne descurcăm foarte greu. Am ajuns la limita subzistenţei. Avem de plătit tot felul de restanţe. Cei de la Electrică vor veni să ne taie lumina în curând. Avem restanţe la bănci. Nu avem ajutor de nicăieri. Chiar nu se gândeşte nimeni la noi, nici acum de sărbători? Nu ştim ce o să facem”, a declarat infirmiera Florina Gheorghe.“Ne descurcăm greu. La mine tot e bine că lucrează soţul în altă parte. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”, ne-a spus şi asistenta Gheorghiţa Costache.
Angajaţii au de primit 150.000 de lei
<!-- more -->
Cei 50 de asistaţi se pot bucura de hrană şi căldură în fiecare zi, fără să îşi bată capul că cineva îi constrânge să plătească. La aceste “bucurii”, angajaţii doar visează de trei luni încoace.
“Noi luăm salariile, de obicei, pe data de 10 a fiecărei luni. Pe 10 decembrie s-au împlinit trei luni de când nu s-au primit salariile. Nici eu şi nici colaboratorii mei nu am luat. E vorba de 30 de angajaţi. Cu toate acestea, noi venim la serviciu, ne facem treaba, iar când plecăm acasă trebuie să plecăm cu zâmbetul pe faţă şi să fim mulţumiţi. S-a ajuns într-o situaţie paradoxală. Cei pe care îi îngrijim noi aici, au o situaţie mult mai bună decât angajaţii mei. E o situaţie penibilă. Dacă se întâmplă ca să lucreze şi soţul şi soţia aici, nu au posibilitatea să îşi cumpere nimic”, a spus Daniel Panait, directorul Centrului de Asistenţă Medico-Socială Niculeşti.
“Nici de la magazin nu mai pot oamenii să îşi ia pe datorie pentru că nu are nimeni certitudinea că va primi salariul. În ultimele trei luni am avut tot felul de întâlniri şi cu prefectul, şi cu Consiliul Judeţean. Ni s-a spus că se va face rectificare bugetară de la primărie. Suntem în 14 decembrie. La noi când mai vine Moş Crăciun? Nu ne dorim cadouri, ci doar salarii”, se plânge directorul centrului.
Sprijin de la Consiliul Judeţean
Plata salariilor revine în sarcina autorităţilor locale însă în momentul de faţă, primăria localităţii nu dispune de fonduri. “Această situaţie se perpetuează de la înfiinţare şi până acum pentru că şi modul de susţinere financiară a acestui centru este deficitar. Sursa de finanţare se asigură prin Consiliul Local, ori la nivelul localităţii Niculeşti, această sumă e greu de asigurat. Se pare că şi Consiliul Judeţean e în pană de lichidităţi. Oricum ne-au ajutat cu 3 miliarde. Avem promisiuni de la CJ că se a rezolva situaţia printr-o rectificare de buget până la sfâritul acestui an”, a declarat primarul localităţii Niculeşti, Dorinel Soare
dilul şef mai spune că pentru a evita, pe viitor, astfel de situaţii, va propune autorităţilor judeţene o asociere în vederea susţinerii financiare a centrului. O infirmieră primeşte aproximativ 700 de lei pe lună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu