miercuri, 6 iunie 2012

FENOMENM ASCUNS DE NORI Tranzitul Planetei Venus nu s-a putut observa din cauza cerului întunecat. Următoarea ocazie, în 2117


Românii au ratat ocazia de a vedea unul dintre cele mai rare fenomene astronomice din ultimul secol.
Ultimul tranzit al planetei Venus peste discul Soarelui a fost umbrit de nori. Specialiştii de la Societatea Astronomică Română de Meteori spun că următorul fenomen asemănător se va produce abia peste 105 ani, pe 11 decembrie 2117.
Tranzitul planetei Venus peste discul Soarelui se produce în serii de 8 ani la intervale de peste 100 de ani. După seria ce a produs tranzite în anii 1874 și 1882, actuala serie a produs tranzite în 2004 și 2012, următoare serie urmând a avea loc în anii 2117 și 2125.
“Ca orice eveniment cu priză la public şi este unul care prezintă interes, nu neapărat pentru că ar fi foarte spectaculos, pentru că nu este nimic deosebit, ca la o eclipsă de exemplu, dar este un fenomen astronomic foarte rar. Din păcate am ratat răsăritul soarelui pentru că plafonul de nori care s-a înteţit ne-a împiedicat să vedem acest lucru”, a declarat Valentin Grigore, preşedinte SARM.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu