miercuri, 27 iunie 2012

Moştenire grea la CJ Dambovita !

Consiliul Judeţean Dâmboviţa este înglodat în datorii! Asta a vrut să transmită cetăţenilor, prin intermediul mass-media, în prima sa conferinţă de presă organizată după preluarea funcţiei, proaspătul preşedinte CJ, Adrian Ţuţuianu.

Obligaţiile restante de plată, spune Ţuţuianu, depăşesc 1.100 de miliarde de lei vechi. “Este un dezastru care trebuie receptat ca atare. Este o situaţie foarte grea”.
Datoriile scadente proprii ale Consiliului Judeţean Dâmboviţa sunt de 246 de miliarde de lei vechi. Datoriile instituţiilor subordonate CJ sunt de 156 de miliarde de lei, din care 146 de miliarde de lei le înregistrează Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Probleme sunt şi când vine vorba de proiectele cu finanţare europeană. “Dacă vor rămâne în picioare corecţiile financiare stabilite de organele de control, trebuie să dăm înapoi 500 de miliarde de lei”.
O situaţie aparte şi deosebit de gravă este legată de Programul ISPA privind colectarea şi transportul gunoiului menajer de la populaţie. Datoriile CJ către Supercom sunt de 200 de miliarde de lei, iar în luna noiembrie administraţia judeţului trebuie să ramburseze către Banca Europeană de Investiţii 2 milioane de lei, în condiţiile în care, într-un an de zile, nu s-a preocupat să încaseze nici măcar un leu din redevenţa pe care cea de-a două firmă implicată în program – Eurogaz Prescom – o are de plătit. Aşa se face că acum CJ are de încasat 3 milioane de lei. “Nu s-a făcut niciun demers juridic sau de altă natură pentru a se încasa această redevenţă”, spune Adrian Ţuţuianu.
Ca şi cum problemele nu ar fi fost destule, Consiliul Judeţean are probleme şi cu Curtea de Conturi. “Dacă actul de control rămâne valabil trebuie să dăm statului 80 de miliarde de lei, fiindcă s-au plătit datorii acolo unde a existat interes, fără a se încadra în condiţiile negociate cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la arierare, adică datoriile cu termen scadent depăşit cu mai mult de 90 de zile.
Vom încerca, actuala conducere a CJ, să deblocăm situaţiile rămase nerezolvate de multă vreme prin discuţii cu toate instituţiile statului”, a precizat Adrian Ţuţuianu.
Pe de altă parte, înainte de plecarea de la Consiliul JUdeţean, fostul preşedinte Florin Popescu a susţinut o conferinţă de presă, cu dorinţa de a înlătura orice speculaţii ulterioare în legătură cu greaua moştenire, susţinând că lasă CJ cu bani în conturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu