joi, 11 octombrie 2012

Dâmboviţa - 381 de accidente, anul acesta!


Poliţia vă informează: Accidentele rutiere, în scădere faţă de anul trecut !


În primele 9 luni ale anului 2012, la nivelul judeţului Dâmboviţa , s-au produs 381 de accidente rutiere, cu 45 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut , scăderea fiind de 9, 51 %. Dintre acestea, 119 sunt accidente rutiere grave, cu 13 mai puţine decât în anul precedent, soldate cu decesul a 19 persoane (-9), rănirea gravă a 115 persoane (-4) si 262 accidente rutiere uşoare (-27), având ca şi consecinţă rănirea uşoară a 323 de persoane( -44).

Dâmboviţa se află printre primele judeţe care inregistrează o scădere a accidentelor rutiere pe toate liniile , atât la numărul accidentelor cât şi la cel al victimelor. Scăderea pe toate palierele a numărului de accidente rutiere se datorează atât creşterii gradului de responsabilizare a participanţilor la trafic, comparativ cu perioada anului trecut , cât şi acţiunilor poliţiştilor rutieri dâmboviţeni pentru prevenirea si combaterea unor evenimente rutiere negative cauzate de pietoni, aceasta constituind prima cauză generatoare de accidente rutiere. Astfel, cele mai multe accidente au avut drept cauză nerespectarea regulilor de către pietoni, în număr de 83, dintre care 36 accidente rutiere grave şi 47 uşoare. În urma acţiunilor desfăşurate de poliţiştii dâmboviţeni pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de pietoni, au fost aplicate un număr de 2971 sancţiuni contravenţionale, cu 600 de sancţiuni mai multe decât în anul precedent.

Este de remarcat faptul că , în primele luni ale anului, poliţiştii dâmboviţeni au aplicat un număr de 69354 sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice (cu circa 3000 mai multe decât in anul 2011), cele mai multe dintre acestea vizând :

-nerespectarea regimului legal de viteză : 18938 (-451); -neutilizarea centurii de siguranţă : 12737 (+3222); -nerespectarea regimului de circulaţie de către pietoni: 2971 (+600); -utilizarea necorespunzătoare a drumurilor publice de către motociclişti, mopedişti şi biciclişti: 3009 sancţiuni contravenţionale; -conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice: 212 sancţiuni contravenţionale (+20); -neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor: 318 sancţiuni contravenţionale; -folosirea neregulamentară a telefonului mobil în timpul conducerii auto: 1588 sancţiuni contravenţionale ; -oprirea, staţionarea sau parcarea neregulamentară: 1418 sancţiuni contravenţionale; În aceeaşi perioadă, au fost reţinute 1684 permise de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice. Viteza constituie o altă cauză a producerii accidentelor rutiere, la nivelul judeţului fiind înregistrate 52 de accidente rutiere ca urmare a nerespectării regimului legal de viteză. Cele mai afectate de aceasta cauză sunt drumurile naţionale, respectiv : -DN 71 (Bâldana-Târgovişte-Pucioasa); -DN 72 A (Târgovişte –Voineşti-Malu cu Flori); -DN 72 (Găeşti-Târgovişte-Dărmaneşti);

De asemenea, pe drumurile naţionale ale judeţului Dâmboviţa s-au produs 118 accidente rutiere soldate cu victime , cu 25 mai puţine, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe drumurile judeţene din Dâmboviţa s-au produs 92 de accidente rutiere soldate cu victime, cu 33 mai puţine faţă de anul trecut, iar pe drumurile comunale 35 de accidente rutiere soldate cu victime, cu 6 mai multe decât anul trecut.

Cele mai multe accidente s-au produs in zilele de weekend. Astfel, in zilele de vineri şi sâmbată s-au comis câte 67 de evenimente rutiere, iar duminica 48, cele mai puţine evenimente rutiere fiind inregistrate în zilele de luni, respectiv 45.

În ceea ce priveşte intervalul orar, evaluările efectuate la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, au relevat faptul că accidentele de circulaţie soldate cu victime se concetrează în a doua parte a zilei, înregistrându-se între orele 17.00-18.00 , 30 de evenimente rutiere, 13.00-14.00, 28 , 16.00-17.00, 28, 18.00-19.00, 27.

Cele mai puţine accidente rutiere s-au comis in intervalul orar 24.00-06.00, respectiv 22 de evenimente rutiere. În mediul urban , s-au produs un număr total de 125 de accidente de circulaţie, 99 dintre acestea fiind accidente rutiere uşoare si 26 grave, cele mai multe înregistrându-se in municipiul Târgovişte şi oraşul Găeşti. În mediul rural, s-au produs un număr de 283 de accidente rutiere, 119 dintre acestea fiind grave şi 164 uşoare, astfel: - com. Ulmi: 8 ; - com. Aninoasa: 8; - com. Răzvad: 7; - com. I.L Caragiale : 9; Este de remarcat faptul că, evenimentele rutiere în mediul rural au drept cauze nerespectarea regulilor de circulaţie de către conducătorii de mopede , neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers şi traversarea neregulamentară a drumului public, in special de către minori. Viteza constituie o altă cauză a producerii accidentelor rutiere, la nivelul judeţului fiind inregistrate 52 de accidente rutiere. Pentru creşterea gradului de responsabilizare a participanţilor la trafic , poliţiştii rutieri au utilizat aparatele radar din dotare, fiind aplicate 18983 sancţiuni contravenţionale şi reţinute 312 permise de conducere. Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă. Acestora li se recomandă ca pe timpul nopţii să poarte haine de culoare deschisă sau cu elemente fluorescent-reflectorizante. Poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, în cazul în care vizibilitatea este redusă, iar viteza să fie adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic. Totodată, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, în cazul în care vizibilitatea este redusă, iar viteza să fie adaptată permanent conditiilor concrete din trafic. Lucrătorii Poliţiei Rutiere vor fi prezenţi, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, poliţiştii de siguranţă publică vor avea o prezenţă activă în teren, asigurându-se astfel supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor. Totodată, în vederea reducerii riscului de implicare a elevilor în accidente rutiere, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire/defluire a elevilor. Aceştia continuă activităţile preventive, organizând întâlniri frecvente cu elevii şi profesorii , pentru a-i instrui cu privire la respectarea regimului rutier , împlicându-i în concursurile şi programele pe teme rutiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu