vineri, 21 decembrie 2012

Petardier,un job periculos !

Un bărbat de 42 de ani a fost depistat de poliţişti în timp ce comercializa fără drept articole pirotehnice
În cadrul unei acţiuni pe linia respectării prevederilor legale privind materiile explozive, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase l-au depistat în zona unui complex comercial din municipiul Târgovişte pe numitul R.M., de 42 de ani, din localitate, care deţinea şi oferea spre vânzare din portbagajul autoturismului un număr de 23 000 de articole pirotehnice, tip baterii de rachete, petarde şi pocnitori, în greutate de aproximativ 60 de kilograme pentru care nu a putut face dovada provenienţei şi autorizării.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de articolul 37, alin. 1, din Legea 126/1995 R şi art. 280 C.Pen., întreaga cantitate de produse pirotehnice fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.

În pragul sărbătorilor de iarnă, poliţia dâmboviţeană informează persoanele fizice şi juridice, cu privire la comercializarea, transportul şi folosirea articolelor pirotehnice

I. Aspecte legislative privind condiţiile de achiziţionare, comercializare, deţinere, depozitare, transport şi folosire a articolelor pirotehnice.

Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă si a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

Pentru încăperile în care se depozitează o cantitate mai mică de 1000 kg. brut de articole pirotehnice, este necesar avizul dat de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Cantităţile de articole pirotehnice mai mari de 1000 kg. brut, pot fi depozitate numai în spaţii special construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă. Aceste depozite pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei, emisă în comun de către inspectoratul teritorial de muncă şi inspectoratul judeţean de poliţie

Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice vor fi construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă, în afara imobilelor de locuit, şi pot funcţiona numai după obţinerea

prealabilă a autorizaţiei emise în comun de către Inspectoratul Teritorial de Munca si Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 406/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice după cum urmează:

1. Persoane juridice autorizate :

a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost autorizate; b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV, precum şi petarde, pocnitori şi obiecte zburătoare luminoase din clasa I. Celelalte obiecte pirotehnice din categoria I, care pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului si pot fi utilizate in spatii restranse ( in interiorul cladirilor cu destinatie de locuit, cu nivel de risc scazut si nivel de zgomot neglijabil ) sunt :

focuri bengale , chibrituri bengale , betisoare bengale, jerbe, granule scanteietoare , serpi , scantei . c. în situaţia organizării de focuri de artificii cu articole pirotehnice din clasele/categoriile III şi IV, precum şi T.1 şi T.2, sunt necesare acordul primăriei şi al unităţii de pompieri, precum şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărei rază se execută jocuri de artificii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu