miercuri, 9 ianuarie 2013

Dambovita- Statistica accidente rutiere 2011-2012

Accidentele rutiere, în scădere faţă de anul trecut !
Dâmboviţa - 509 accidente în 2012. Cu 62 mai puţine faţă de anul anterior. Doamne ajută,

În cursul anului 2012, la nivelul judeţului Dâmboviţa , s-au produs 509 accidente rutiere, cu 62 mai puţine faţă de anul trecut.

Dintre acestea, 167 sunt accidente rutiere grave, cu 24 mai puţine decât în anul precedent, soldate cu decesul a 33 de persoane (-5), rănirea gravă a 158 de persoane (-20) şi 342 accidente rutiere uşoare (-38), având ca şi consecinţă rănirea uşoară a 416 persoane (-60).

Dâmboviţa se află printre primele judeţe care înregistrează o scădere a accidentelor rutiere pe toate liniile, atât la numărul accidentelor cât şi la cel al victimelor.

Scăderea pe toate palierele a numărului de accidente rutiere se datorează atât creşterii gradului de responsabilizare a participanţilor la trafic, comparativ cu perioada anului trecut, cât şi acţiunilor poliţiştilor rutieri dâmboviţeni pentru prevenirea si combaterea unor evenimente rutiere negative cauzate de pietoni, aceasta constituind prima cauză generatoare de accidente rutiere.

Astfel, cele mai multe accidente au avut drept cauză nerespectarea regulilor de către pietoni, în număr de 102, dintre care 49 accidente rutiere grave şi 53 uşoare.

În urma acţiunilor desfăşurate de poliţiştii dâmboviţeni pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de pietoni, au fost aplicate un număr de 3914 de sancţiuni contravenţionale, cu 336 de sancţiuni mai multe decât în anul precedent.

Este de remarcat faptul că pe parcursul anului 2012, poliţiştii dâmboviţeni au aplicat un număr de 89879 sancţiuni contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice (cu circa 1871 mai multe decât în anul 2011), cele mai multe dintre acestea vizând :

-nerespectarea regimului legal de viteză ; -neutilizarea centurii de siguranţă ; -nerespectarea regimului de circulaţie de către pietoni; -utilizarea necorespunzătoare a drumurilor publice de către motociclişti, mopedişti şi biciclişti; -conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice; -neacordarea priorităţii de trecere a pietonilor; -folosirea neregulamentară a telefonului mobil în timpul conducerii auto;

Ca urmare a abaterilor săvârşite, unui număr de 2047 de conducători auto le-au fost reţinute permisele de conducere, în vederea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice.

Viteza constituie o altă cauză a producerii accidentelor rutiere, la nivelul judeţului fiind înregistrate 74 de accidente rutiere ca urmare a nerespectării regimului legal de viteză.

Cele mai afectate de aceasta cauză sunt drumurile naţionale, respectiv :

-DN 71 (Bâldana-Târgovişte-Pucioasa); -DN 72 A (Târgovişte –Voineşti-Malu cu Flori); -DN 72 (Găeşti-Târgovişte-Dărmaneşti);

De asemenea, în funcţie de categoria de drum public, în anul 2012 pe drumurile naţionale ale judeţului Dâmboviţa s-au produs 509 accidente rutiere soldate cu victime, cu 62 mai puţine, comparativ cu perioada anului trecut. Pe drumurile judeţene din Dâmboviţa s-au produs 119 accidente rutiere soldate cu victime, cu 33 mai puţine faţă de anul trecut, iar pe drumurile comunale 44 de accidente rutiere soldate cu victime, cu 4 mai multe decât anul trecut.

Cele mai multe accidente s-au produs în zilele de weekend. Astfel, în zilele de vineri şi sâmbată s-au comis câte 87, respectiv 88 de evenimente rutiere, iar duminica 64.

În ceea ce priveşte intervalul orar, evaluările efectuate la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, au relevat faptul că accidentele de circulaţie soldate cu victime se concentrează în a doua parte a zilei, acestea fiind înregistrate între orele 17.00-18.00 , 42 de evenimente rutiere, 13.00-14.00, 39 , 16.00-17.00, 37, 18.00-19.00, 32.

Cele mai puţine accidente rutiere s-au comis in intervalul orar 24.00-06.00, respectiv 28 de evenimente rutiere.

În mediul urban , s-au produs un număr total de 146 de accidente de circulaţie, 111 dintre acestea fiind accidente rutiere uşoare şi 35 grave, cele mai multe înregistrându-se in municipiul Târgovişte şi oraşul Găeşti.

În mediul rural, s-au produs un număr de 327 de accidente rutiere, 122 dintre acestea fiind grave şi 205 uşoare, astfel:

- com. Dragodana:13 ; - com. Lunguleţu: 12; - com. Răzvad: 11; - com. I.L Caragiale : 11;

Este de remarcat faptul că, evenimentele rutiere în mediul rural au drept cauze nerespectarea regulilor de circulaţie de către conducătorii de mopede, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers şi traversarea neregulamentară a drumului public, în special de către minori.

Viteza constituie o altă cauză a producerii accidentelor rutiere, la nivelul judeţului fiind înregistrate 74 de accidente rutiere.

Pentru creşterea gradului de responsabilizare a participanţilor la trafic , poliţiştii rutieri au utilizat aparatele radar din dotare, fiind aplicate 20420 de sancţiuni contravenţionale şi reţinute 320 de permise de conducere.

Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.

Acestora li se recomandă ca pe timpul nopţii să poarte haine de culoare deschisă sau cu elemente fluorescent-reflectorizante. Poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, în cazul în care vizibilitatea este redusă, iar viteza să fie adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic.

Odată cu începerea celui de- al doilea semestru şcolar, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi, zilnic, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

Totodată, în vederea reducerii riscului de implicare a elevilor în accidente rutiere, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă afluire/defluire a elevilor.

Aceştia continuă activităţile preventive, organizând întâlniri frecvente cu elevii şi profesorii , pentru a-i instrui cu privire la respectarea regimului rutier , împlicându-i în concursurile şi programele pe teme rutiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu