miercuri, 21 noiembrie 2012

Ocniţa - Cele mai gustoase muraturi

Se laudă că fac cele mai bune murături din lume .
Aşa se laudă mai toate gospodinele din localitatea dâmboviţeană Ocniţa şi asta pentru că toate folosesc saramură direct din dealurile pline de sare, odinioară ocne de unde sarea ajungea chiar şi până la Constanţa. Nu trebuie să mai amestece apa cu sare, aşa cum fac cei mai mulţi români, ci iau direct din zecile de izvoare sărate de la baza dealurilor. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare şi că se prepară mult mai repede.Veche aşezare strategică, cunoscută încă de pe vremea lui Mihai Viteazul , care îşi odihnea trupele prin văile de lângă Mănăstirea Dealu, Ocniţa, cunoscută în acele vremuri ca Ocna cea Mică de lângă Târgovişte a fost încă din acele vremuri un loc binecuvântat. Dealuri întregi sunt pline de sare şi care odată extrasă, ajungea în toată regiunea de sud a Munteniei. Astăzi, localnicii nu mai sapă după sare ca să o vândă, însă îşi fac provizii şi cel mai important, folosesc saramura , ce curge direct din câteva izvoare, pentru murături. Gospodinele spun că aici se fac cele mai gustoase murături, secretul fiind chiar saramura ce izvorăşete direct din pământ.
La izvor merg bărbaţii care aduc saramura în bidoane până acasă. Nu sunt singurii care vin, ciobanii din localităţile învecinate au auzit de aceste izvoare şi iau pentru a pune brânza la păstrat. Odata adusă saramura acasă, gospodinele se pun pe treabă.Localitatea Ocniţa ar putea să devină zonă turistică , pentru că pe lângă zăcămintele de sare, există şi căteva izvoare de apă sulfuroasă pe care primaria îşi doreşte să le amenajeze .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu